Пилотът Лубиц скрил, че е болен (ОБЗОР)

Пилотът Лубиц скрил, че е болен (ОБЗОР) | StandartNews.com

В деня на катастрофата Андреас изобщо не трябвало да е на работа

Пилотът, който умишлено разби във Френските Алпи самолет "Еърбъс" А320, Андреас Лубиц е криел от работодателя си "Джърмануингс", че е болен. В деня на катастрофата, при която загинаха 144 пътници и 6 души екипаж, той изобщо не е трябвало да бъде на работа, съобщи прокуратурата в Дюселдорф, цитирана от Би Би Си. При обиски в домовете на Лубиц разследващите откриха накъсани медицински документи, вкл. болничен лист за деня на инцидента, който бил намерен в кофата за боклук. Пилотът е скрил от работодателите си свое психическо заболяване, казват още от прокуратурата. Нейният говорител Ралф Херенбрюк заяви, че откритите разкъсани документи за деня на катастрофата потвърждават предварителното заключение, че Андреас е укрил своето заболяване от работодателите си и от колегите си. Намерените болнични и рецепти потвърждавали, че Лубиц показвал наличието на заболяване и медикаменти за лечението му, но прокурорите отказаха да посочат каква е била болестта. От Университетската болница в Дюселдорф, където пилотът е имал апартамент, обявиха, че той е посещавал клиниката за последно на 10 март, както и миналия месец. От болницата обаче обявиха, че информациите, че Лубиц е лекуван от депресия, не са коректни, макар че стана ясно, че пилотът продължавал да ходи на психолог допреди катастрофата със самолета. Според германски медии младият мъж е имал по-скоро физиологично, отколкото психическо заболяване. Според "Дейли мейл" е възможно Андреас, чиято най-голяма мечта била да е пилот, да се е страхувал, че разрешителното му за полети, което изтичало след три месеца, може да не бъде подновено по медицински причини. Полицията сега разследва дали мъжът не е престанал да приема хапчетата си и започна разпити на аптекари. В миналото Лубиц за година и половина е минал на лечение при психиатър. През 2009 г. му била поставена диагноза "продължителна тежка депресия", съобщава "Билд". Поради тази причина му се наложило да прекъсне обучението си в лятна школа, на няколко пъти е отстраняван от полети с формулировката, че "не е годен", но все пак е завършил обучението си през 2013 г. В досието на Лубиц във Федералната служба по гражданска авиация на Германия се съдържа забележка SIC: изискване за "регулярно специално медицинско освидетелстване". Това е записано в разрешителното му за летене. На пресконференция Карстен Шпор, изпълнителният директор на "Луфтханза", заяви, че в обучението на Лубиц е имало шестмесечно прекъсване през 2009 г., но не разкри конкретни подробности. Лубиц е страдал от депресия, пише "Шпигел". Списанието цитира и съученици на 27-годишния мъж, които споделили, че той временно е прекъснал обучението си поради психическо изтощение и синдрома на "прегарянето" .

При вчерашните обиски полицията съобщи, че е открита важна улика, без да уточнява каква е тя. При обиска обаче не са били открити нито прощално писмо, нито документи, които биха могли да насочат разследващите към евентуални политически или религиозни мотиви за действията му. "Билд" писа, че Лубиц е имал емоционални проблеми, свързани с приятелката му. Смята се, че 28-годишният мъж е преживявал криза във връзката си седмици преди катастрофата или се е опитвал да преживее евентуалната им раздяла. Двойката е била сгодена и е трябвало да се ожени догодина, като двамата са живеели в апартамент в Дюселдорф, който германската полиция претърсва четири часа.

Вчера мъката на близките на жертвите започна да се превръща в гняв, тъй като те не разбират как е допуснато човек с психически проблеми да управлява самолет. "Поглеждайки назад, започвам да се вбесявам. Не разбирам как сериозна компания може да позволи човек в депресия да пилотира", казва Кристиан Дриеснес, загубил брат си в катастрофата.

Дразнели го с прякора Доматения Анди

Андреас Лубиц, който работел близо година като стюард, ставал често обект на шеги на другите пилоти, писа "Дейли мейл". Прякорът му беше Доматения Анди, тъй като е работел като стюард, разказва негов приятел. Друг негов приятел сподели пред "Билд", че Лубиц винаги е имал високи амбиции, но бил смятан за второразреден играч заради това, че преди е поднасял напитки и сандвичи на пътниците. Винаги е искал да лети на далечни разстояния, преди всичко до Сан Франциско, но искането му винаги бе отхвърляно. Едва по-късно му разрешиха да пътува до европейски дестинации, разказва същият приятел на пилота. От всичко става ясно, че психическите проблеми на Андреас са препъвали кариерата му. Искаше да е пилот, но беше психически нестабилен. Това беше детската му мечта, като малък в стаята му имаше плакати на самолети и модели на летателни уреди, разказва друг негов близък. Смята се, че Лубиц е познавал района във Френските Алпи, където разби самолета, тъй като го е посещавал с клуба му по летене. Андреас е участвал поне в един от курсовете за летене с планери в този район, разказва негов приятел. Бил запален по Алпите. Освен това младият мъж бил фитнес маниак и обичал да участва в маратони. "Билд" показа негова снимка от маратон във Франкфурт през 2013 година. На състезанието се е регистрирал като Летящия Анди и е избягал разстоянието за 1 час, 48 минути и 51 секунди. Според изданието 28-годишният пилот е бил описван като "фанатик" на тема тренировки.

Искове за $100 млн. застрашават компанията

Нискотарифният превозвач "Джърмануингс" е изправен пред риска семействата на загиналите в катастрофата да поискат обезщетение за милиони, ако техните адвокати докажат, че компанията е знаела за психическите проблеми на пилота, съобщи "Гардиън". Международно споразумение задължава авиокомпаниите да изплатят на семействата около 157 400 долара за всеки пътник, който е загинал в катастрофа, или общо 22,7 млн. долара за 144 човека. Това се случва, ако роднините решат да не предявят съдебен иск срещу компанията. Но ако те решат да поставят въпроса пред съда, като предявят иск за компенсация за по-големи щети, сумата може да надмине 100 млн. долара. Адвокати, които са представлявали семейства на загинали при самолетни инциденти, твърдят, че сумата може да нарасне драстично в зависимост от степента на небрежност от страна на авиокомпанията. Близките на загиналите биха могли да се фокусират най-вече върху това дали немският превозвач е следил достатъчно стриктно състоянието на пилотите си преди и по време на тяхната служба. Джъстин Грийн, който е партньор в адвокатска кантора в Ню Йорк, твърди, че семействата имат пълното право да поставят въпроса защо Андреас Лубиц е оставен сам в пилотската кабина. Роднините могат да поставят под въпрос и политиката на "Джърмануингс" да не се изисква присъствието на най-малко двама души в пилотската кабина. От своя страна изпълнителният директор на "Луфтханза" Карстен Шпор заяви, че това е най-малкото му притеснение и компанията е в състояние да изплати финансово обезщетение на близките на загиналите.

Авиокомпаниите сменят правилата

Вече в пилотската кабина задължително ще има по двама души през цялото време

Редица авиокомпании решиха да въведат нови правила за сигурност, които ще изискват двама членове от екипажа в самолетите да присъстват в пилотските кабини по всяко време, предаде Ройтерс. Германските самолетни компании като "Луфтханза", "Еър Берлин", "Кондор" и "ТУИ Флай" се споразумяха да въведат новите правила след разговор с Германската авиационна асоциация "Би Ди Ел". Редица други световни авиокомпании, сред които "Норведжиън Еър", "ИзиДжет", "Еър Канадат" и "Айлънд Еър", също обявиха подобни мерки. "Ние искаме да представим тези нови правила незабавно", заяви Матиас фон Рандов, изпълнителен директор на "Би Ди Ел". Ирландската нискотарифна компания "Райънеър" побърза да обяви, че тя вече има такива правила, за да успокои пътниците си.

Първоначалната реакция на "Луфтханза" по отношение на мерките бе, че според нея това е излишно. "Аз не виждам никаква необходимост от промяна на правилата ни. Но ние ще разгледаме това с различни експерти и с властите", заяви Карстен Шпор, изпълнителен директор на компанията. Коментарът на Шпор предизвика множество остри реакции и критики в "Туитър" от хора, които искат да бъдат въведени такива мерки. По-късно компанията официално обяви, че ще го направи. Астралийската "Кантас еъруейс" и "Сингапур Еърлайнс" заявиха, че имат строги системи за защита на пилотските кабини, но отказаха да коментират повече.

Вероятно инцидентът ще предизвика и по-нататъшни дебати около защитите на пилотските кабини. В САЩ вече има такова изискване, при което, ако пилот трябва да излезе по каквато и да е причина от кокпита, стюардеси или намиращи се на борда пилоти, които в момента не са заети, имат право да влязат в кабината. След атентатите от 11 септември законодателите и регулаторите поискаха от авиокомпаниите да затегнат мерките за сигурност в кабините и да ги оборудват с блиндирани врати. Изглежда, че именно това е попречило на капитана на злополучния полет на "Джърмануингс" да влезе в кабината.

От своя страна ЕС обяви, че не може да наложи задължително едновременно присъствие и на двамата пилоти в кокпита на пътническите самолети. Въпреки това Европейската агенция за авиационна безопасност препоръча такива мерки да бъдат предприети. От агенцията препоръчаха на операторите да направят преоценка на рисковете за безопасността и сигурността, свързани с членовете на екипажа, които напускат кабината поради оперативни или физиологични нужди по време на некритични фази на полета.

Капитанът удрял с брадва по вратата

Главният пилот Патрик Зондерхаймер е блъскал с брадва по вратата на кабината в опитите си да влезе вътре, съобщи вестник "Билд". Черната кутия на самолета разкрила, че капитанът многократно е чукал на вратата и е опитвал да влезе обратно, когато самолетът започнал фаталното си снижаване. "Билд" съобщава, че капитанът е опитал да разбие бронираната врата на кабината с брадва. Тази информация не бе потвърдена веднага, но говорителят на "Джърмънуингс" потвърди за АФП, че на борда е имало брадва. От записа от черната кутия се чува и гласът на капитана, който крещи "Отвори тази врата, Андреас, отвори тази врата!". Това са били и последните думи, които той е повтарял в отчаянието си, преди самолетът да се забие в скалите на Френските Алпи.

Спиране на тока блокира Амстердам и летището му

Амстердам и околностите му, включително летище "Схипол", останаха без ток за няколко часа вчера сутринта. Холандският енергиен оператор TenneT съобщи, че причината е претоварване на електрическата мрежа, предаде Ройтерс. Всички полети от и до амстердамското летище "Схипол" бяха отменени за няколко часа, но след като електрозахранването бе възстановено, и летището възобнови нормалния си трафик.

Електроснабдяването бе прекъснато и в големи части от провинция Северна Холандия, включително радиотелевизионният център в Хилверсум. Влаковете и трамваите в Амстердам и околните градове спряха заради авария в подстанция и електропровод с високо напрежение в Диймен. В провинция Северна Холандия живеят 2,7 милиона жители, предаде АП. Агенцията цитира администратора на електрическата мрежа TenneT и националната железопътна компания.

"Джърмануингс" маха рекламите си в Лондон

Авиопревозвачът "Джърмануингс" обяви, че ще махне рекламата си от лондонското метро, съобщи в. "Дейли мирър". Дъщерната нискотарифна компания на "Луфтханза" прибягва до крайната мярка след зловещата катастрофа на нейния самолет Еърбъс А320 във Френските Алпи по време на полет от Барселона до Дюселдорф. Постерите в станциите на подземната железница са с текст "Гответе се за изненади. Посетете Германия". Тази реклама сега е мрачно напомняне за трагедията, коментира в. "Дейли мирър". Нискобюджетният превозвач беше разположил 63 плаката с подобно съдържание в метрото и на други места в британската столица.

Пилоти завеждат дело за разкриване на тайна

Синдикатът на пилотите от гражданската авиация във Франция ще заведе дело за нарушаване на следствената тайна по случая с разбилия се самолет А-320, съобщи ръководителят на организацията Ерик Дериври.

"Абсолютно ненормално е до вестник "Ню Йорк таймс" да стигат най-подробни сведения за хода на следствието, които в самата Франция главният прокурор потвърждава много часове след това", каза Дериври в ефира на телевизия Бе Еф Ем. "Затова синдикатът ще заведе дело за нарушаване на следствената тайна. Френското законодателство позволява то да бъде заведено срещу неизвестен извършител", уточни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай