Без роуминг в ЕС, но само 90 дни годишно - Европа - Стандарт Нюз


21:00 ч.

07.09.16

3 мин.

0

3

0

Без роуминг в ЕС, но само 90 дни годишно

от Стандарт |

Без роуминг в ЕС, но само 90 дни годишно
Снимка: БГНЕС

Брюксел предлага нови правила за използване на мрежите след 15 юни 2017 г.


Роумингът в ЕС ще отпадне от 15 юни 2017 г., но потребителите ще могат да говорят и да пращат данни от чужбина по цените за вътрешна употреба само 90 дни годишно. Това предлага Европейската комисия в нови правила за използването на мрежите след 15 юни 2017 г., когато роуминг таксите трябваше да изчезнат окончателно на територията на ЕС. Причината са опасенията, че гражданите ще злоупотребяват с изравняването на цените. Затова Брюксел предлага система, която да защити доходите на телекомите, наричана "политика за честно ползване". Според тази политика операторите ще бъдат задължени да предлагат една и съща цена за разговори, SMS-и и мобилен интернет в роуминг по националните тарифи за 90 дни годишно. Изчисленията на Брюксел сочат, че средностатистическият европеец прекарва под 3 месеца в чужбина за почивка, командировки и други пътувания. 90-те дни ще могат да се ползват по всяко време на годината, а след прехвърлянето им върху цената ще се начислява такса от 4 евроцента на минута разговор, 1 цент на SMS и 0,85 цена на мегабайт интернет.


За да избегне злоупотребите в рамките на тези 3 месеца, ЕК предлага изговорените минути в роуминг и обемът на ползвания интернет да не могат да надхвърлят лимитните ограничения на вътрешните абонаментни планове. Така потребител, който има план за 1000 минути месечно, няма да може да говори в роуминг за повече от 1000 минути. Когато приближат лимита си в роуминг, потребителите ще получават предупреждение, че ще плащат по друга тарифа.


Пазаруването на предплатени SIM карти в по-евтините държави и ползването им в роуминг в тези с по-високи тарифи също се предлага да бъде парирано, като се предвижда картите да се ползват първо в страната на покупката, а едва след достигането на определена сума да се отварят и за използване в чужбина. Потребителите ще трябва да се логват по няколко пъти месечно в мрежата на издателя на картата, т.е. на територията на държавата, в която той оперира. Така ще се удостоверява, че те не живеят постоянно в чужбина.


Единствените, които ще могат целогодишно да избират по-ниската тарифа, са хората в пограничните райони, които всеки ден прекосяват граница, за да работят в съседната държава. Тъй като непрекъснато ще влизат от едната мрежа в тази на съседната държава, те няма да се считат като ползватели на роуминг услуга и ще могат да си вземат абонамент от страната с по-ниска тарифа и да говорят с нея в другата.


ЕК предлага страните членки да могат да наложат продажбата на SIM карти с възможност за разговори в чужбина само на лица, които имат постоянна адресна регистрация в съответната страна, за да попречат на гражданите на други да ги ползват постоянно в чужбина.


Според ЕК неограниченото ползване на роуминг по вътрешнонационални цени ще доведе до поскъпване на тарифите на всички оператори, които ще искат "да си избият" разходите, от което ще пострадат и онези потребители, които не пътуват в чужбина. Мобилните оператори ще могат да предлагат еднаква цена за разговори в страната и извън нея и за повече от 90 дни, но само по желание. За да влезе в сила, предложението на ЕК трябва да бъде одобрено от страните членки и от Европейския парламент. За да падне роумингът от 15 юни 2017 г., както е планирано, решението трябва да бъде прието до 15 декември.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:25 · 08.09.2016
Колко е "0,85 цена" че не ми стана ясно
Потребител · 07:51 · 08.09.2016
Жалко - клекнаха на мобилното лоби... Операторите сърдито мучат и блеят, как щял да настане Армагедон, ако им пипнат необоснованата изнудваческа схема с роуминга. Вивиан Рединг слуша, слуша, и им каза "не ви вярвам - открай време лъжете, че ще се саморегулирате, и нищо не става - е, хайде да видим!" - но явно сега са намерили по-корумпиран еврокомисар, който да им клекне...
Завещавам Ви здраве · 07:37 · 08.09.2016
... подари здраве на децата си с книгата - "Завещавам Ви здраве" - www.zaveshtavamvizdrave.com
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент