Откриват метростанция "Витоша"

Откриват метростанция "Витоша" | StandartNews.com

Откриват метростанция "Витоша" в кв. "Хладилника". Официалната церемония започва в 11:30 часа. Очаква се на нея да присъства премиерът Бойко Борисов.

От днес общата дължина на линиите на софийското метро вече е 40 км. Във връзка с завършване строителството на метростанция „Витоша" и реконструкцията на бул. „Черни връх" в този участък за подобряване на транспортното обслужване се въвежда организация на част от градския транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Считано от 14.00 часа на 20 юли (сряда) линия 2 на метрото ще се движи до метростанция „Витоша", разположена на бул. „Черни връх" и ул. „Сребърна", допълват от общината. 

Метростанция „Витоша" ще обслужва над 15 000 пътници. Това заяви пред "Фокус" инж. Стоян Братоев, директор на „Метрополитен", във връзка с пускането на новия участък от столичното метро до кв. „Хладилника".

„В метрото броят на пътниците ще стане около 350 хиляди, в момента е 335 хиляди души. Освен това, станцията ще способства изключително много за облекчаване на напрегнатите пътни възли там. Знаете, че кръстовището на бул. „Черни връх" и ул. „Сребърна" е с изключително голям трафик. Новата станция ще помогне за разтоварване на трафика, за намаляване на вредните газове, но най-важното е, че ще обслужва над 90 жилищни блока, над 30 административни сгради и търговски центрове в района", уточни той.

Считано от 04.30 часа на 20 юли (сряда), експериментално до 31 декември „Център за градска мобилност" ЕАД въвежда следните промени в организацията на движение в наземния обществен транспорт, както следва:

Удължава се маршрута на автобусна линия № 65: От кв. „Манастирски ливади", по ул. „Луи Айер", наляво по ул. „Тодор Каблешков", надясно по ул. „Костенски водопад", надясно по бул. „Гоце Делчев", по ул. „Хенрих Ибсен" и по ул. „Сребърна" до Зоопарка- двупосочно. Закрива се спирка с код 2655 „кв. Хладилника" на бул. „Черни връх" при ул. „Орел" за автобусни линии № 88, 98 и 120.

Възстановява се маршрутът на автобусна линия № 98 от кметство „Железница" до Зоопарка.

Спирките по бул. "Черни връх", ул. "Сребърна" и ул. "Хенрик Ибсен" се преименуват на "Метростанция Витоша", както следва:

- автобусна спирка с код 2654 "Кв. Хладилника" на бул. "Черни връх" след ул. "Сребърна" в посока бул. "Никола Вапцаров";
- автобусна спирка с код 2755 "Кв. Хладилника" на ул. "Хенрик Ибсен" след бул. "Черни връх" в посока бул. "Гоце Делчев";
- автобусна спирка с код 0912 "Кв. Хладилника" на ул. "Сребърна" след бул. "Черни връх" в посока Зоопарка;
- автобусна спирка с код 2780 "Кв. Хладилника" на бул. "Черни връх" след ул. "Филип Кутев" в посока ул. "Сребърна";
- автобусна спирка с код 2756 "Кв. Хладилника" преди ул. "Филип Кутев" в посока Околовръстен път".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай