Градът на липите свири сбор за елита на българския джаз

Градът на липите свири сбор за елита на българския  джаз | StandartNews.com

Стара Загора. С джаз-концерти за деца на открито ще стартира тази вечер очаквания с нетърпение международен фестивал „Джаз-форум Стара Загора".

Неуморимият виртуоз на тромпета Венци Благоев, чиято енергия и амбиция родиха преди 3 години джазфеста в Града на липите, ще търси бъдещите таланти в джаза и във вторник и сряда сутринта в централния парк „Пети октомври". Деца и възрастни ще могат да посвирят и попеят заедно с музикантите и да се забавляват, импровизирайки върху популярни джазови теми и детски песни.

Прелюдия към фестивалната джазова седмица

ще бъде и кинолекторията „Джазът в българското кино". Тя също започва тази вечер в залата на Радио Стара Загора с филма "Понеделник сутрин" на Ирина Акташева и Христо Писков, музиката е на Милчо Левиев. До сряда феновете на джаза и на седмото изкуство. ще видят още лентите - "Шивачки" на Людмил Тодоров, музика - Антони Дончев и "Врабците през октомври" на Анри Кулев, музика - Любомир Денев.

Съпътсващите прояви включват и една интересна изложа - „С ускорен ритъм", за еврейското присъствие и принос в българската музикална култура. Експозицията, с която гостува къща-музей „П. Владигеров" в столицата, ще бъде открите в сряда вечер във фойето на библиотека „З. Княжески".

Същинската част на джаз-фестивала ще започне в четвъртък вечерта на сцената на Античния форум „Августа Траяна" с химна на феста – „Зара джаз-фанфари". Той е написан специално за форума от един от дойените на българския джаз – Любомир. Първата фестивална вечер е посветена на творчеството на композитора Васил Спасов и на една емблематична джаз-формация - „Акустична версия", която нършва 30 години. Третият концерт е на мексикано–българското трио „MAD TRIO". През останалите две вечери приятелите на джаза ще насладят на музиката на изтъкнатите ни джаз-композитори – Милчо Левиев, Марио Станчев, Петър Славов, Димитър Бодуров, Любо Денев и др.

Специален гост на фестивала е прочутия американски саксфонист Джордж Гарзон. Той ще проведе майсторски клас с най-запалените си млади фенове и ще участва като солист в концерта на Биг-бенда на БНР в ъбота вечерта.

Входът за всички концерти е безплатен, припомнят домакините от община Стара Загора, която за пореден получи подкрепата за феста на американската компания „Контур Глобал" и фондация „Америка за България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай