07:40 ч.

24.10.13

5 мин.

5053

7

2419
90% от бегълците от Сирия са кюрди

Оля Ал-Ахмед е родена в София, тя е преводачка, журналистка и арабист. Първа алармира за арестуването на българските медици в Либия през 1999 г. Нейна заслуга са преводът на Либийския наказателен кодекс и на обвинителния акт срещу тях. Преводач е на документалния филм на Елена Йончева "Сирия, бунтовниците на Алепо", 2013 г. Експерт в отдел Бежанско-мигрантска служба към БЧК. По майчина линия е внучка на руски белогвардейски генерал и украинска графиня от Полтава. Баща й е със судански корен.


- Защо пристигащите у нас бежанци са избрали България?


- Те не избират България, те са пренасочени към България. Между България и Сирия стои само Турция. Това е един предначертан план, по който минават бежанците. От Сирия те тръгват към турската граница, там ги чакат " каналджиите", които срещу солидна сума между 1500 до 3000 долара, в зависимост от броя на членовете на семейството, ги превозват до българо-турската граница и по техни твърдения ги пускат в гората, където те ходят по 8-9 часа пеша и минават на българска територия. Това е тяхната траектория.


- Как оценявате отношението към бежанците от страна на нашите власти и обикновените хора?


- Властите ги посрещат според изискванията на държавата в създалата се ситуация. Капацитетът е прелял отдавна. Това е факт и въпреки всичко се търсят алтернативи за справяне със ситуацията. Хората реагират различно. Масово българското население проявява хуманност, състрадателност и съпричастност. Но има и негативно настроени, които не желаят да приемат бежанците на "своя" територия и се държат предизвикателно и нетолерантно. Има случаи, в които български семейства желаят съвсем доброволно и без комерс да предоставят своя къща на село, например, за семейство бежанци и това не е единичен случай! Граждани направиха дарения за нуждите на бежанците и предимно за майките с деца. Отзоваха се детски градини, фирми, училища, както и отделни лица. Отношението е различно - двата полюса. В Казанлък има граждански протести - не желаят казармата да се превърне в бежански лагер, докато кмет на Перник тихо, без много шум предоставя дом в Ковачевци на новодошлите бежанци, предимно на майки с дечица. Хора разни.


- Заплаха ли са бежанците за националната сигурност на страната ни.


- Въпросът е много деликатен - и да, и не! От една страна, конкретна група от бежанците не са изобщо опасни за националната ни сигурност - това са семействата и майките с деца. От друга страна, определени групи се възползват от създалата се ситуация, като заявяват, че са сирийци. И под предлог, че идват от Сирия, минават на границата заедно с другите. Има доста сами мъже, които са влезли по този начин и се самообявяват за сирийци, но всъщност не са. Много от тях са от Алжир например. На какво основание ви казвам това? Веднага ще се аргументирам - диалектът е различен! Напълно различен арабски говорят алжирците и сирийците, външно също доста се различават. Такава категория самозванци биха могли да бъдат класифицирани като рискови и с тях да влязат радикални елементи. Това е просто хипотеза.


- Какво е положението в лагерите?


- Истината е, че положението е доста отчайващо! В лагера в квартал "Военна рампа" в една стая са по 65 човека, има стаи с по 31, 25 човека и така нататък. Семействата са оградили своята територийка с въжета и чаршафи. Хигиената е под всякаква критика, готвят в стаите, една тоалетна и баня се ползва от всички на етажа. Във "Враждебна" е горе долу същото положение, просто са по малко хората. Там обаче има стаи, където е много чисто, подредено и спретнато. Всички се събуват пред вратата и влизат на килима или чергата. Всичко зависи индивидуално от самите обитаващи. И в палатка да живееш пак може да ти е чисто и уютно! Не знам какво е положението в Харманли и Ковачевци, не съм ги посещавала все още, но разбрах, че там в сравнение със споменатите два центъра е много по добре.


- Искат ли бежанците да приемат България за втора родина или целта им е Западна Европа?


- Една много малка част искат да приемат България за втора родина и да се установят тук. Имат сериозни намерения да се интегрират в обществото. Но преобладаващата част гледат на този етап като на "гара разпределителна" в движението им към други държави в Европа, предимно Германия. Преобладаващата част, 90 на сто от бежанците, са кюрди, останалите 10% са сирийци кореняци, палестинци от Сирия, афганистанци, иракчани и от африканските страни. Да, споменатите кюрди са граждани на Сирия, но те не са араби сирийци, а кюрди. Те си имат свой език, писменост, нрави, традиции и обичаи. Кюрдите имат много силна диаспора и общност в Германия, накъдето повечето от тях гледат.


- Ще се създадат ли условия бежанците да бъдат полезни за българското общество и икономика. Имат ли шанс да работят и сами да се изкарват прехраната?


- Отговорът на този въпрос зависи от цялостната политика на държавата! Ако на тези хора им бъде даден статут и те заживеят като равноправни граждани на тази страна, би трябвало да имат същите възможности, права и задължения като всеки един от нас. Тук идва голямото но - първо, те трябва да усвоят български език, да им бъдат признати дипломите, ако носят такива, да бъдат приобщени към социалната политика и бюрата на труда, да се преквалифицират, ако е необходимо. Има толкова много стъпки, които трябва да извървят по пътя на тяхната интеграция, но това не е невъзможно. Предстои много работа с институциите, с цялата общественост и със самите бежанци. Трябва тези три компонента да си сътрудничат и тогава би могъл да се постигне желаният резултат - бежанците да се трудоустроят, да работят, да си изкарват прехраната, да бъдат полезни на обществото и на икономиката, а не да се разчита на българска и международна помощ. Но за начало една такава помощ е крайно необходима до първия им старт. Може да се поучим от успешния опит на Чехия, например, и на други европейски държави.


Няма невъзможни неща, има хора, които не желаят да ги свършат!


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 22:59 · 25.10.2013
Ми я кажете какъв процент от българите са безработни та и тея чалми да се вредят за работа. Да заминават за Европа ама Германия каза че ще вземе само 500!
Потребител · 21:46 · 25.10.2013
Сирийските мангали се чувстват като у дома си в мангасарска България. След година две ще се интегрират с родните чернилки, ще облагородят местния матриал и току виж ново племе пръкнало на Балканите.
Потребител · 19:29 · 25.10.2013
На всякъде по света както и турците много рядко да работят,всички чакат на социални помощи по германия англия,теса най големият тумур на европейският съюз,докато българина работи като луд.Да сте видели някъде по света турчин да работи по строителството.не никога и няма да видите.Та и тези емигранти щели да работят в БГ,смешна работа българите сме гладни защото няма работа та сме заплакали за емигрантите.
Потребител · 18:34 · 25.10.2013
Време е да се спре този поток от нелегални емигранти,който някой целенасочено праща в страната ни!Въпросът не е само криминален и не само тържовците на хора печелят,а политически-с цел ислямизирлането на БГ и промяна на курса ѝ на политика!
Потребител · 18:30 · 25.10.2013
Първо,пари за създаване на "уют"на нелегалните емигранти,т.н.бежанци-няма,и няма скоро да има достатъчно.Втаро,работа няма,както и за твърде много,за една малка страна,членка на ЕС, бедни българи.Няма работа за българи,които също имат дипломи,камо ли за тези,които нямат.И трето,в БГ от цялото население,мюсюлманите са 1/7 и вкарването на големи групи такива ще промени коренно страната ни.Кой ще докаже,че някои жени и деца не са част от семейства на терористи и радикални ислямисти!?
Потребител · 23:25 · 24.10.2013
Това е единствената журналистка,която пише обективно за ситуацията, защото гледа нещата отвътре и владее езика.Всики останали се правят на "познавачи" и си чоплят новините от интернет в редакциите.Браво на Оля, и работи денонощно в БЧК като доброволец,помага с каквото може и пише да разберем и ние за какво става дума. Плювачите по-горе да идат на нейното място и тогава да напишеат по нещо свястно,ако имат акъл,разбира се! Простащината е вече повсеместна,грухтящи навсякъде,разбиращи съвсем малко и затова нещата са такива,каквито са!
ЖОЖО · 13:54 · 24.10.2013
" Ако на тези хора им бъде даден статут и те заживеят като равноправни граждани на тази страна, би трябвало да имат същите възможности, права и задължения като всеки един от нас " ВИЖТЕ БРАТЯ КАКВО ИСКАТ ОТ ВАС. ДА ДАДЕТЕ ПРАВО НА ГЛАСУВАНЕ. ПОЗНАЙТЕ КОЯ ПАРТИЯ ЩЕ ПРЕВЗЕМЕ ПАРЛАМЕНТА. ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО ТОВА КОЕТО СЪМ ПОСТАВИЛ В КАВИЧКИ. ТОВА Е ЦИТАТ НА ТАЯ ЧЕРНИЛКА ГОРЕ НА СНИМКАТА. НЕ БЪДЕТЕ ПАСИВНИ БЪЛГАРИ. НОЖА Е ВЕЧЕ ДО КОКАЛА. ЩЕ ПРЕВЪРНАТ НАС БЪЛГАРИТЕ В БЕЖАНЦИ. ПОМНЕТЕ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент