Писатели без пари в НДК

Писатели без пари в НДК  | StandartNews.com

Третото издание на елитния форум продължава до 13 декември - входът е свободен

Негово величество Писаното слово от днес до 13 декември завладява НДК. При това - с вход свободен за почитателите му. От 19 часа в ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс в подлеза на Двореца срещу фонтаните, започва Софийският международен литературен фестивал. Тази година той е в две части - предварителна програма до 7 декември и основна - до 13-и. Третото издание на най-голямото тематично събитие в страната стартира с представяне на финалистите от първия конкурс на форума за млади автори на проза, поезия, есе, илюстрация и фотография. По темата "Дуенде, безпокойство, кеф" се получиха над 150 произведения от 67 творци. Журито отличи 12 писатели, 14 илюстрации и фотографии на шестима майстори на камерата. Избраните текстове и визии ще бъдат публикувани в първото електронно издание на феста, което ще бъде показано същата вечер. На следващия ден то ще е достъпно на www.literaryfest.org. Церемонията ще мине под музикалния съпровод на преподавателя по класическа китара Йордан Рибаров, флейтистката Гергана Иванова и сопраното д-р Евелина Кръстева.

Както "Стандарт" вече съобщи, акцентът този път е литературата на Иберийски полуостров: гости ще бъдат 12 испански и португалски автори и 29 български писатели. Сред тях са екстравагантният Хосе Карлос Сомоса, авторката на над 40 книги за деца и юноши Майте Каранса, португалският литературовед Педро Ейраш и сънародникът му Жозе Родригеш душ Сантуш, един от най-известните млади испански романисти - Андрес Барба. Разговорите и срещите с творците са от 8 до 13 декември и ще бъдат в Мраморно фоайе на НДК на втория етаж.

В НДК ще се проведат две "испански" дискусии в клуб "Перото" от 18,30 часа. Първата е на тема "Кой и как чете Сервантесовия "Дон Кихот" днес у нас". "Съвременният български роман - употреби, експерименти, постижения" е на 27 ноември с модератор авторът на "Романология" Младен Влашки. Ще дискутират писателят и критик Борис Минков, литературният историк професор Инна Пелева и литературоведът Йордан Ефтимов. В дискусията "Странни случки с преводни книги. Съвременната българска литература в превод на испански" на 2 декември наши писатели и преводачи ще споделят различен опит върху присъствията и отсъствията на българската литература в Испания.

Другото събитие от предварителната програма е на 1 декември в клуб "Перото", когато млади автори ще четат откъси от дебютните си книги. Мила Роберт ще осигури музикалният фон на срещата. Денят, определен за традиционната за фестивала вечер на поезията, е 3 декември от 19 часа - пак в ДНК. Там ще бъдат Александър Байтошев, Белослава Димитрова, Бояна Петкова, Екатерина Григорова, Иван Христов, Иглика Дионисиева, Мирослав Христов, Николай Бойков, Пейчо Кънев, а музиката ще е от Koka Mass Jazz.

Форумът предлага и твърде любопитни и полезни занимания за децата. Работилницата "Нарисувай ми фантастичен приятел" ще събере талантливи малчугани на 28 ноември между 13 и 16 часа. Деца до 12-годишна възраст стават дизайнери и художници на свой измислен персонаж, който може да се превърне в реална плюшена играчка. Ще се приемат и готови рисунки, а после жури ще определи 17-те най-добри. В детската работилница "Вкусна география" ще участват илюстраторката Аля Маркова и Десислава Димитрова. Тя е за деца до 11 години и ще бъде на 06 декември от 1 до 17 часа в ИКЕА. По време на работилницата най-малките ще направят цветни отпечатъци и заедно с прекрасните комиксови илюстрации на Аля Маркова, ще се отправят на пътешествие към интересни места, растения, легенди и гозби на България.

Третото издание на литературния фестивал е организирано от Асоциация "Българска книга" в партньорство с НДК, Институтите "Сервантес" и "Камойнш", Министерство на културата и с финансовата подкрепа на Столична община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай