Коалиция за ЦИК 2

БСП, ДПС и Костов наемат австрийци, дублират за паралелно броене на вота

Коалиция за ЦИК 2 | StandartNews.com

София. Големите партии спретнаха нова коалиция, която ще дублира ЦИК. Експерти от Виена ще броят паралелно с родните експерти бюлетините в изборната нощ. Така резултатите от преброяването на вота ще бъдат следени, за да няма манипулации, научи "Стандарт".

Австрийците са поканени от БСП, като в идеята им са се включили ДПС, "Движение България за гражданите", ДСБ, "Атака" и куп неправителствени организации. Името на фирмата е SORA. Компанията има солидно досие в международни социологически проекти. Повече от 20 години се занимава с преброяването на национални, президентски и местни избори, както и референдуми не само в Австрия.

Целта на големите партии, с изключение на ГЕРБ, е да се следят под лупа протоколите от секционните избирателни комисии. И да се засече максимално точно резултатът от гласуването на 12 май. Според запознати SORA е сред асовете по избирателните анализи и изборните резултати в цяла Европа. Официалното представяне на фирмата по паралелното преброяване ще се състои на 7 май. Цената на "алтернативната ЦИК" все още се пази в тайна. От SORA ще проследят всеки един протокол от всичките избирателни секции и вероятно ще бъдат готови с данните още в полунощ. Партиите са се ангажирали да обезпечат с информация виенските специалисти, като подават максимално бързо данните от протоколите до временния офис на SORA в София.

От БСП потвърдиха неофициално, че точно социалистите са връзката с елитната фирма. А от останалите партии признаха лаконично, че ще участват в проследяването на резултатите в нощта на вота, тъй като имат опасения от манипулация на изборите от страна на ГЕРБ. "Не спекулирайте веднага с коалиции, правим го за честността на вота", отсякоха червените. От централата на РЗС няма да се включат в наемането на SORА и ще разчитат на свое преброяване.

"Разбрах, че Сергей Станишев е поръчал на австрийска фирма да брои гласовете по време на изборите. Вероятно това ще стане с парите, които изнесоха за Хохегер. Но аз моля австрийския бизнес да вземат кадрите от пълните площади по време на нашите срещи. И тогава ще видят, че резултатите от изборите ще бъдат за ГЕРБ", коментира Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай