В СДС изслушваме, не подслушваме

В листите ни няма парашутисти, цял Бургас ни познава

В СДС изслушваме, не подслушваме | StandartNews.com

Интервю с Костадин Марков, водач на листата за народни представители на СДС В Бургас

- Г-н Марков, как СДС Бургас влезе в тази трудна и предизвикана от улични протести предизборна кампания?

- СДС е в кондиция, което се вижда. СДС в Бургас е силно, обединено. Имаме добри коалиционни партньори, с които в пълно разбирателство подредихме листата - Обединени земеделци, Гергьовден, БСДП, Радикал-демократическата партия. Подкрепя ни и "Новото време".

- Какви хора има в листата ви?

- Гордеем се с факта, че сме една от малкото чисто бургаски листи, с качествени и достойни хора. Тя беше подредена и много лесно - с мнението на всички партньори. Хората решиха да заложат на мен като водач, защото съм познат в Бургас, дълги години съм зам.-кмет по строителството, имам принос към това, което се случва в града. След мен има страхотни хора. Стефан Цинцарски - няма как след 5 минути разговор да не гласувате за него. Вълчо Чолаков - адвокат, безкрайно почтен, с изключителни индивидуални качества, Константин Райков, Милен Георгиев - бивш футболист и страхотен бизнесмен, който направи много за града си - направи спортен комплекс, открива работни места - а не както повече от фирмите, които уж се занимават с голям бизнес.

- Големият ви плюс е, че нямате спуснат парашутист от София...

- Голям наш плюс и голям минус на много други партии. Например на БСП. Неслучайно техният водач бяга от бургаските дебати - той не е подготвен по нито една местна тема. При Меглена Кунева същата работа - не един парашутист, а цели двама. Показахме, че градът ни може да бъде пример за другите, а да приемаме да ни водят пришълци? Какво е направил за Бургас Димчо Михалевски или Пламен Орешарски? Или Чуколов от "Атака"? Или Веско Методиев? Покажи първо, че можеш, че си направил нещо, а тогава искай доверието на хората. Всички ще кажат: "Аз ще направя еди какво си". А ние казваме: "Ние вече направихме, затова искаме доверието на бургазлии." Ние не изповядваме философията на старите партии - има едни преторианци, дето са близо до шефа и трябва на всяка цена да ги направим депутати, затова дайте да ги пратим да водят на по 2-3 места. Нали това е смисълът на районирането - всеки район да си излъчи грамотни качествени хора? Не вярвам, че сред 360 000 избиратели в Бургас няма 14-15 качествени депутати. Градът ни се развива с най-високи темпове в цялата страна. Тук се случват хубави неща. Заслугата за това не е само на един човек - не е само на кмета, не е само на част от екипа. Това е заслуга на всички бургазлии, дори и на опозицията. Не искам за нас да гласуват хората, които си хвърлят боклука през терасите. За нас искам да гласуват свободните хора.

- Към кого са ориентирани вашите послания?

-СДС винаги е била партия, която представлява свободните хора. Тука няма командир. Няма "батка", който да казва какво трябва да се направи. Най-сетне трябва да вземем нещата в свои ръце, т.е. свободните хора да се съберем в една десница и аз смятам, че СДС е единственото място, в което това може да се случи. Тук взимаме решенията си колективно. Ако трябва, да се караме, но каквото реши мнозинството, това да се случи. Само така България ще тръгне напред. Един свободен човек за кого да гласува? За ГЕРБ? Там колективните органи имат съгласувателен характер за решенията. За Иван Костов ли? Там е още по-страшно. Тотално еднолични решения. За ДПС, за БСП ли, които въобще не ми се коментират. За Меглена Кунева ли? Тя е толкова объркана, че сама не вярва в нещата, които говори. Словоблудства с политиката.

- Какви са вашите тези?

- Единодушни сме, че плоският данък трябва да остане, защото така фирмите не са в сивата икономика. Много сме чувствителни към Закона за Черноморското крайбрежие. Има лятна забрана за строителство, зимна забрана. Трябва да се даде възможност на строителните фирми да работят. Трябва да се пипне законът за обществените поръчки. Големите фирми ги печелят на цени, на които не им излиза сметката. След това, за да оцелеят, въобще не плащат на подизпълнителите си. А те са именно малките и средни фирми, на които се крепи икономиката на държавата. Трябва ни защитен механизъм за тях. След среща със земеделските производители решихме да искаме горен праг на дотация на едрите арендатори. Там има монопол и хората страдат. Ние сме против монополите, включително и на здравната каса. Предлагаме също 50% от продукцията в големите търговски вериги да бъде на български производители.

- Как смятате - ще се отрази ли скандалът с подслушването на изборните резултати?

- Пораженията върху психиката на българите години наред ще бъдат неизлечими заради ченгеджийницата, в която сме принудени да живеем. Няма как скандалите да не се отразят. Повече изслушване, по-малко подслушване - това е основният принцип на СДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай