Мтел пуска сателитна телевизия през Алпите

Мтел пуска сателитна телевизия през Алпите | StandartNews.com

София. Мтел пусна сателитна телевизия. Телекомът работи с по-големи от стандартните антени, които осигуряват постоянен сигнал дори и при бури във всяка точка на страната. Сателитните чинии са с диаметър 80 см и осигуряват 2 децибела по-силен сигнал от стандартните устройства с диаметър 60 см. Телекомът предлага от вчера на клиентите си над 150 телевизионни канала, от които над 20 HD канала. Оборудването от сателитна чиния, конвертор, HD сателитен приемник и смарт карта се дава безплатно при сключване на 1 и 2-годишен договор. При безсрочни споразумения абонатите ще могат да си ги закупят от Мтел. Цената на Икономичен пакет с 40 канала и 5 HD за абонати на Мтел е 9,90 лв. на месец при 2-годишен договор. За други клиенти същият пакет ще се предлага за 11,90 лв. Абонатите на Мтел могат да ползват "стандартен пакет" от над 55 канала, 10 HD за 13,90 лв., а останалите - за 16,90 лв. "Разширеният пакет" с над 70 канала и 20 HD се предлага за 23,90 лв. за клиенти на телекома и 29,90 лв. стандартна цена. И трите пакета имат и над 100 свободни канала. За абонатите има и 3-месечен безплатен достъп до HBO, Cinemax и услугата HBO GO.

Новата услуга беше представена от Танасис Кацирубас, главен изпълнителен директор на Мтел и Адриан Йежина, главен директор "Мултимедия и фиксирани услуги" в компанията. Двамата бяха категорични, че сателитната телевизия ще може да се използва от българи по цял свят. Отличното качество на връзката е гарантирано от модерния телепорт на Telekom Austria в Афленц, Австрийските Алпи.

"България изпреварва ЕС по проникване на платената телевизия - делът й у нас е 85%, докато средно в ЕС е едва 60%", съобщи Кацирубас. Той допълни, че в държавите на стария континент средните приходи на месец от клиент са 22,36 евро, а у нас 7,47 евро. Кацирубас представи изследване, според което българите гледат телевизия средно по 225 мин. на ден, а хората в ЕС - 234 мин. 60% от нашенците са пред малкия екран всеки ден, а всеки трети - дори по няколко пъти на ден. Най-много пред телевизора се застояват хората между 30 и 39 г. Българинът гледа най-много филми, на второ място - новини, на трето - сериали и чак на четвърто - шоупрограми. Половината домакинства у нас имат по един телевизор в дома си, малко над 35% - по два, а 10% - по три. Въпреки богатия избор от тв програми, нашенецът гледа най-често около 7 тв канала. 17% от българите пък залагат на безплатните програми от мултиплексите.

Най-много абонати на платена телевизия имат Булсатком (31%), следвани от Blizoo(17%), Vivacom (13%). Мтел досега има пазарен дял от 3% или над 70 000 абонати. "Не забравяйте, че стъпихме на тв пазара едва преди 4 г. Все още не сме създали усещането в клиентите, че предлагаме пълния пакет услуги - мобилна и фиксирана мрежа, интернет и телевизия. Трябва да се потрудим да променим това", каза Кацирубас.

Той уточни, че Мтел е сключил договори с 48 фирми в цялата страна, които ще инсталират сателитната телевизия на клиентите безплатно. "Нашето желание е целият процес да приключи за по-малко от 5 дни", обясниха от телекома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай