Aurubis влага нови €75 млн. в Пирдоп

Aurubis влага нови €75 млн. в Пирдоп | StandartNews.com

Предвидими цени на тока иска новият изпълнителен директор Тим Курт

Инвестиции в размер на близо 75 млн. евро ще направи догодина "Аурубис България" в завода си в Пирдоп. Това съобщи новият изпълнителен директор на компанията Тим Курт. Към момента планираните за 2015 г. инвестиции са за 25 млн. евро. Паралелно "Аурубис" подготвя и проект за ремонт на завода, който ще бъде на стойност почти 50 млн. евро, добави Курт. През настоящата година инвестиционната програма е била на стойност 44,2 млн. евро. Тя е в три основни направления и върви по план, като последните дейности, свързани с изграждането на пречиствателна станция за дъждовни води, ще бъдат приключени през ноември.

Към момента заводът в Пирдоп е един от най-добрите в групата на Aurubis, като в редица отношения е лидер. Така например българското предприятие и това в Хамбург са на първо място по производство на мед. Двата завода заемат и първите места по екологичност и изхвърлят десетки до стотици пъти по-малко серен диоксид от конкурентите си в Европа и света.

На базата на тези и други показатели Тим Курт вижда сериозни възможности за развитието на "Аурубис България". В момента предприятието реализира над 90% от продукцията си в чужбина. В същото време прогнозите сочат, че през 2020 г. търсенето на мед в света ще достигне 26,1 млн. тона на година спрямо 20,6 млн. тона през 2013 г. Част от нова увеличено потребление може да се покрие и от завода в Пирдоп. "Тези прогнози са известни отдавна и ние инвестираме, за да можем да отговорим на търсенето. Например годишното производство в рафинерията в Пирдоп е увеличено от 55 хил. тона в началото до 230 хил. тона сега", каза Курт. За да се развива предприятието устойчиво обаче, е много важно да има предвидимост в цените на тока, тъй като енергията заема 20% от разходите за производство, допълни той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай