Чобанов: Няма застрашени банки

Чобанов: Няма застрашени банки | StandartNews.com

София. Няма застрашени банки, банковата система има своите защитни механизми. Това увери финансовият министър Петър Чобанов във връзка с назряващата паника в обществото около банковата система в България.

Очевидно в България има среда, която е податлива на слухове, но за паника не може да се говори, категоричен бе Чобанов в "Панорама" на БНТ .

По думите му податливостта на слуховете, които днес доведоха до опашки от вложители пред ПИБ, води до загуби за хората, защото те си местят парите в други институции, при което губят лихвите си.

Чобанов обясни ясно, че спестяванията на хората са гарантирани от правителството и няма опция, която да промени това.

Той допълни, че преди време подобна ситуация на стрес в банковата система имаше и в Европа, но тя е намерила механизми да се справи с това. "Ще ги намерим и тук", обяви Чобанов.

Хората трябва да са сигурни в банките, в които са вложили парите си. Българската банкова система стабилна, но при голяма атака срещу банка е нормално да й се създадат проблеми. Но както виждате и в случая с КТБ – се намират механизми, които да решат тези проблеми, описа ситуацията финансовият министър, обясни той.

Чобанов направи сравнение със ситуацията от 1996 г. когато имаше банки в затруднено състояние с влошени активи, кредитите не се обслужваха, дълговете на държавните предприятия, които доминираха икономиката се покриваха от банковата система. Ситуацията сега не е такава и паралелът е излишен, подчерта Чобанов.

"Инвеститорите не мислят, че страната е във фалит. Те се увериха в дългосрочната стабилност на държавата", обясни Чобанов.

Относно тезата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е необходимо да се изтегли заем от Международния валутен фонд (МВФ), Чобанов каза: Като цяло взетият дълг ще се използва за погасяване на стар дълг, чиито падеж е през януари и за покриване на дефицита в бюджета за тази година. Оттам нататък ако ситуацията изисква е възможно да се вземе и друг дълг...Нека да се опитаме да се справим със собствени сили и да имаме доверие в собствените си възможности."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай