БСП: Няма да се строи на Карадере при отрицателна оценка

БСП: Няма да се строи на Карадере при отрицателна оценка | StandartNews.com

София. "Проектът Карадере трябва да мине екологична оценка и ако тя е отрицателна, той не продължава и изобщо няма да се стигне до разрешително за строеж". Това заяви в ефира на бТВ председателят на Комисията по околната среда и водите Петър Курумбашев.

Той обясни, че ако инвеститор внесе предложение в МС за даден проект, той трябва да получи отговор дали отговаря на условията за него. Даването на разрешение на инвеститор от клас А, по думите му обаче в никакъв случай не дава гаранции, че автоматично след това той ще получи някакви привилегии по отношение на екологичната оценка или в законодателството. Депутатът бе категоричен, че независимо какъв е инвеститорът той трябва да спази всички процедури, свързани с екологичното законодателство. "При всичко, свързано в такъв голям проект, задължително ще бъдат спазени изискванията на Закона за околната среда и Закона за биологичното разнообразие и ще има една изключително тежка екологична оценка", каза още той. Курумбашев подчерта, че тя няма да е оценка само на въздействието на околната среда, но ще бъде и по втория закон. "Ние няма да допуснем нещо да мине, което има строително разрешение, но няма екологична оценка", каза още той.

Курумбашев обясни, че такава тактика е ползвана и при "Странджа" - нарочно е издадена отново заповед за правене на общ устройствен план, за да може целият природен парк да мине отново на екологична оценка, за да не могат да бъдат допуснати нарушения в екологичното законодателство. "Аз ще следя лично този случай и дали се спазва екологичното законодателство", категоричен бе Курумбашев.

Той припомни, че е внесено предложение да бъде създаден Национален парк "Българско Черноморие", прието през юли 2013 г. от парламента. Той обясни, че след взимането на това решение е изискано от Министерство на околната среда и водите в рамките на една година да представи предложение пред българския парламент за това на кои места може да бъде създаден такъв парк. Народният представител коментира, че ако част от тази територия бъде обявена за парк, там защитата е още по-висока. "Това изчиства всякаква възможност за строене на тези места, тъй като защитата на националните паркове е най-висока", поясни председателят на Комисията по околната среда и водите.

По думите му конфликтът със строенето по българското Черноморие трайно съществува и има две крайности - хора, които искат да застроят Черноморието, и други, които не искат то да се пипа повече и то трябва да остане в този вид. "Очевидно и двете решения не са верни", коментира той.

Депутатът обясни, че вчера е провел разговор с Георгий Станишев по повод изнесената информация за негови връзки с проекта Карадере. Курумбашев обясни, че му е задал два въпроса: дали има връзка самият той или фирма, в която участва с проекта Карадере и дали притежава земя в този район. Народният представител категорично заяви, че е получил отрицателни отговори и на двата въпроса. "Колегите, отправили тези свои твърдения, опасявам се ще трябва да ги докажат и в съда", заключи Петър Курумбашев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай