Очаква се БНБ да налее пари в ПИБ

Готвят арести за слухове срещу банки

Очаква се БНБ да налее пари в ПИБ | StandartNews.com

SMS-и до клиенти от непознат номер предизвикаха опашки

София. Чакат се арести на хора, които разпространяват слухове срещу банковата стабилност. "Има установени опити, злонамерени, целенасочени, да се дестабилизира банковата система. Провежда се разследване в тази посока. Това е изключително тежко престъпление и хората, които са ангажирани с такава дейност, ще понесат тежка отговорност". Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той посочи, че е имало атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани sms-и, които да обезпокоят хората. "Изпращани са включително и масово, включително и на случаен принцип", подчерта МВР шефът. Целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка, поясни Йовчев.

Изявлението за готвените строги мерки срещу т. нар. тролове дойде, след като пред клоновете на една от българските банки се извиха опашки. Някои от тях признаха, че са получили sms от неизвестен номер, който ги е обезпокоил. За други пък имаше съмнение, че нарочно са изпращани да чакат, за да създават паника.

По-късно управителят на БНБ Иван Искров в специално изявление съобщи, че се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака, насочена към Първа инвестиционна банка.

Оказа се, че sms-и с притеснително съдържание са изпращани и към вложители на друга банка.

Междувременно в информационни сайтове се появи информацията, че зад атаката с sms-и стои бизнесменът Гриша Ганчев. Той обаче гневно отрече да има нещо общо. По-късно се чу слух, че Ганчев е привикан в ДАНС. От агенцията обаче нито потвърдиха, нито отрекоха.

Въпреки обсадите от разтревожени клиенти ПИБ не спря плащанията. Банкоматите на трезора също бяха зареждани. Около 14 часа от ръководството на ПИБ съобщиха, че вече са изплатени над 800 млн. лв. и не е върнат нито един клиент. Интернет банкирането обаче бе прекратено още предиобед. "Банката разполага с достатъчно пари в брой и различни инструменти, за които е необходимо технологично време, за да бъдат налични", съобщиха от ПИБ. И обявиха, че поради тази причина плащанията ще бъдат преустановени в 15 ч в петък с обещание за нормално обслужване в понеделник. От ПИБ също заявиха, че банката е "обект на безпрецедентна криминално организирана атака от слухове и злонамерени публични изказвания".

В 15,20 ч пред двата клона на банката на бул. "Александър Стамболийски" бяха останали по десетина души. Пред офиса на ПИБ на бул. "Йерусалим" в 15,45 ч чакаха 30 души, а пред този на бул. "Шипченски проход" бяха едва десетина. Във Варна обаче стълпотворението бе по-голямо. След спирането на системата в 15 ч в салона на "Червения площад" имаше около 50 клиенти. Най-настоятелните попълниха заявки, с които ПИБ им гарантира, че ще изтеглят парите си на 1 юли.

Междувременно опашки започнаха да се оформят и пред други трезори - български поделения на стабилни и авторитетни чужди кредитни институции. Оказа се, че някои са от хора, които внасят изтеглените от ПИБ суми по нови сметки в други банки. "Получава се кръговрат на пари, които се преливат от една банка в друга. Най-важното сега е да се спре паниката и хората да се успокоят", коментираха банкови шефове.

От БНБ увериха, че Централната банка ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на гражданите. Очаква се още в понеделник БНБ да подкрепи финансово атакуваната банка.

Картите на ПИБ не са блокирани

Банковите карти на ПИБ не са блокирани и с тях може да се тегли от банкоматите на банката, както и от всички останали АТМ устройства. Това каза за "Стандарт" Богдан Ставрев, мениджър в дирекция "Маркетинг и продажби" в картовия оператор "БОРИКА - Банксервиз". Но е възможно при масовото теглене на пари в петък през целия ден банкоматите на ПИБ първи са се изпразнили. Но без проблем може да се теглят суми с тези банкови карти и от банкомати на други банки или на БОРИКА, както и да се плаща в търговската мрежа. Разплащанията с картите на ПИБ обаче стават чрез собствен авторизационен софтуер, поясни Ставрев.

Банкерите: Дирижирана атака

Банковите шефове са категорични, че става въпрос за дирижирана атака срещу българска банка. Те подозират в мръсния заговор участието на политици и хора от сенчестия бизнес или големи длъжници, които не са в състояние да си плащат кредитите. Повече от всичко банкерите искат да се успокоят хората и постепенно да си върнат доверието в банките. БНБ има достатъчно лостове и възможности да подкрепи атакуваните банки, смятат банкерите. Други пък са на мнение, че сега на ход е правителството и виждат част от парите от резерва като възможност да се даде заем на банка, която има проблеми заради масово теглене на депозити. "Прави чест на ПИБ, че се мобилизираха и издържаха при изтичане на 800 млн.", коментира банков шеф.

КФН ще глобява медии

Глоби от поне 20 000 лв. може да отнесат граждани и медии, които разпространяват вредни слухове. Комисията за финансов надзор извършва проверки срещу много лица и медии, които са правили изявления и коментари по отношение на публичните дружества ПИБ, КТБ и "Булгартабак холдинг" АД през последните няколко седмици, обявиха от КФН. В момента се установява кръгът на всички лица, чиито изказвания могат да бъдат квалифицирани като подвеждащи и създаващи невярна или подвеждаща представа за финансовото състояние на дружества, търгувани на фондовата борса. Съгласно закона глобите за нарушителите са от 20 000 до 50 000 лв. за физически лица, ако деянието не е престъпление, а за фирми санкцията е от 50 000 до 100 000 лв. КФН призовава всички медии да проявят отговорно поведение. В случай на установяване на данни за извършени престъпления срещу финансовата система ще бъде сезирана прокуратурата.

Това е атака срещу националната сигурност

Иван Искров, управител на БНБ

БНБ неведнъж е подчертавала, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания. От вчера, насочена към една от най-големите от тях - Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната.
БНБ заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората. Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия. Настояваме прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай