Свалят с 4,56% цената на газа

Още не е ясно дали това ще доведе до по-евтина топла вода през лятото

Свалят с 4,56% цената на газа | StandartNews.com

София. Цената на природния газ ще падне близо 2 пъти повече от поисканото от "Булгаргаз" намаление. Това стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев пред "Дарик". Той обяви, че комисията планира да свали цената на синьото гориво с 4,56% и така от 1 април индустрията и топлофикациите ще купуват 1000 кубика срещу 601,25 лв. без акциз и ДДС вместо сегашните 630 лв.

Това е доста по-голямо намаление от поисканото от "Булгаргаз" сваляне на цената с 2,73%. Официалното предложение на газовото дружество беше синьото гориво да поевтинее със 17,20 лв. и през второто тримесечие природният газ да се продава за 612,80 лв. без акциз и ДДС. Сметките на ДКЕВР обаче показват, че газът може да поевтинее с доста по-голям процент.

Все още не е ясно дали намалението на цената на газа ще се отрази и нататък по веригата. Според нормативната уредба ДКЕВР има право да променя и цената на парното и топлата вода всяко тримесечие, ако обаче синьото гориво поевтинява или поскъпва с над 5%. В случая тази граница не е достигната. Предвид предстоящите корекции на цените на тока от 1 юли обаче не е изключено по-евтиният газ да окаже влияние върху цената, на която НЕК изкупува електроенергията от когенерациите на топлофикациите, обясняват експерти. Ако тези тарифи, които са преференциални и съответно по-високи, бъдат намалени, това може да окаже влияние на крайните цени на тока след 1 юли.

ЕРП-та остават с лиценз, ако се издължат на НЕК

Процедурата за отнемане на лицензите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" ще бъде спряна, ако те се издължат на НЕК до стотинка в дадения им от ДКЕВР срок до идната сряда. Това стана ясно от думите на председателя на регулатора Боян Боев. Ако това обаче не се случи, процедурата продължава. Възможно е до края на април ДКЕВР да реши дали ще отнеме лицензите, обяви пред БНТ Еленко Божков от регулатора. Той също припомни, че дружествата имат възможност да се издължат на НЕК в срок от 7 дни, а паралелно имат 14 дни, през които да обжалват стартиралата процедура и да внесат становища. Предвижда се на 7 април да има открито заседание, на което казусът ще бъде обсъден. Според Божков е възможно в рамките на две седмици след това ДКЕВР да организира закрито заседание, на което да се стигне до становище по процедурата. Междувременно от КРИБ поискаха включване на представители на работодателските организации в ДКЕВР по примера на НОИ и НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай