Строители направиха „Петрохан" алтернатива на Е-79

Строители направиха „Петрохан" алтернатива на Е-79 | StandartNews.com

Монтана. Пътят от Видин, Лом и Монтана към столицата през прохода „Петрохан" се превръща в алтернатива на маршрута през Враца и Ботевград, похвалиха се шофьори от Берковица. През пролетта на три пъти те организираха протести на пътя, за да бъде възобновен спрения му ремонт. Днес обновлението е факт – по цялото 22 –километрово трасе е положен последният износващ слой асфалт, в момента строителите махат кофража от съоръженията, монтират мантинели. Остава да бъде направена маркировката и поставени новите пътни знаци. Трасето може да бъде пуснато до края на август.

Ремонтът на по-късия път от северозапада до София започна през 2011 година, но беше спрян. Причината за това е фалитът на австрийската фирма „Алпине Бау", включила се в спечелилия търга за изпълнител консорциум „Алпине ПИМ". В момента ремонтните работи извършва другата фирма – монтанската „Пътинжинеринг – М". Поне три екипа денонощно работят по трасето от изхода на Берковица до софийското село Гинци.

Проектът включи разширение на пътните платна, ремонт на 9 моста, подпорни стени и водостоци, както и цялостно преасфалтиране. Пътят за пръв път придобива този си вид. Той е част от лот 18 на проект за ремонт на 5 отсечки с обща дължина 54 км. Общата стойност на проекта е 28 млн. лв. Финансирането се осигурява от програмата „Транзитни пътища V". За догодина остава изграждането на обходен път на Берковица с дължина 5 км. То също бе предвидено в проекта за обновление на пътя през „Петрохан".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай