Невидима болест дебне в пепелника

Невидима болест дебне в пепелника | StandartNews.com

Свикнали с кашлицата, пушачите не разпознават симптомите

Невидима болест дебне пушачите в пепелника. И много често ги застига, без дори да подозират. 70% от пациентите с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) в Европа остават недиагностицирани, алармира доц. д-р Диана Петкова, председател на Българското дружество по белодробни болести. Над 66 000 българи се борят с коварната диагноза, но се смята, че реалният брой на "жертвите" й у нас е около 400 000. По данни на Световната здравна организация (СЗО), през 2020 г. ХОББ ще бъде трета причина за смърт в световен мащаб, предупреждават специалистите. Лошата новина е, че случаите на смърт са нараснали с повече от 60% за последните 20 г. "Над 65 млн. души в света страдат от ХОББ, а над 3 млн. загиват всяка година", призна доц. Петкова преди старта на националната кампания за проверка на здравето на белите дробове "Как дишаш? Провери сега!". С нея България се включи в световната инициатива "Ден на спирометрията", който отбелязахме на 23 октомври.

Цигарите са рисков фактор номер 1 за отключване на ХОББ, категорични са пулмолозите. И приканват пушачите над 40 г. да изследват функцията на дишането си, като се подложат на спирометрия. Заклетите почитатели на тютюна са свикнали с ежедневната кашлица, храчките и задуха - основните симптоми на ХОББ, затова и не търсят лекар. Подценяват оплакванията, поне докато не се обострят. И не се стигне до тежките симптоми - хриптене и напрежение в гръдния кош, хронична умора, загуба на тегло.

Другият рисков фактор за ХОББ е лошият въздух, напомнят специалистите. За жалост обаче България се нарежда на челните места в не една и две световни класации за най-замърсени градове.

Доц. Петкова: Цигарите и мръсният въздух разболяват

Изследването на дишането е безболезнено и отнема минути, обяснява доц. Диана Петкова

- Доц. Петкова, на 23-ти октомври бе Световният ден на спирометрията. Какво представлява това изследване и къде може да бъде направено?

- "Световният ден на спирометрията" е инициатива на Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация. Той се провежда в България за трети път, организиран от Българското дружество по белодробни болести. На този ден на публични места, безплатно и безвъзмездно, всички, които проявят желание, могат да тестват функцията на белите си дробове. Спирометричното изследване изисква няколко минути. То е безболезнено и не коства много усилия. Пациентите вдишват и издишват въздух в специален апарат, който регистрира параметри на дихателната функция. При отклонения от нормалните показатели пациентите биват поканени да посетят специалисти, за да се подложат на допълнителни изследвания с оглед поставяне на правилна диагноза и назначаване на адекватно лечение. В деня на спирометрията се включиха 12 български града - София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, Габрово, Троян, Велинград, Разград, Русе, Бургас и Балчик. Ако някой е пропуснал да изследва дихателната си функция, би могъл да се обърне към специалист, но ще му е нужно направление от личния лекар.

- Какви активности организира Българското пулмологично дружество, за да повиши информираността на хората?

Тази кампания е част от инициативите на дружеството, но в рамките на тази седмица сме предвидили изтъкнати български пулмолози да информират обществеността за риска от белодробни заболявания, за диагностиката и лечението им. Регулярно в клиниките и отделенията по белодробни болести се провеждат дни на отворените врати. Работим съвместно с асоциацията на студентите медици, с младите хора, в тази посока. В календара за 2015 г. имаме планирани и други подобни събития, които да повишат здравните познания на населението. Надявам се в бъдеще тези инициативи да бъдат регулярни и да нямат само кампаниен характер.

- Какво препоръчвате на българите - какъв начин на живот да водят, за да избегнат белодробни заболявания?

- Според данните, с които разполагаме, честотата на тютюнопушенето сред мъжете, жените, а - за нещастие - и сред децата у нас, е сред водещите в Европа. Това е първият рисков фактор, който трябва всички да имат предвид. И, ако могат, да го избягват, тъй като подлежи на корекция и зависи от волята и желанието. Не трябва да забравяме и пасивното тютюнопушене, тъй като то също поставя хората в риск. Вторият фактор, който трябва да променим, е да оздравим средата, в която живеем - мръсният въздух крие риск от хронични инвалидизиращи белодробни заболявания.

- От няколко месеца сте председател на Българското пулмологично дружество. Кои са ключовите предизвикателства пред вас?

- Да, така е. От няколко месеца поех ръководството на Българското пулмологично дружество и предизвикателствата са много високи, защото наследих силни мандати на силни личности. Надявам се да има приемственост в работата ни и да продължим успешната посока на развитие напред. А също така - на подкрепа и съдействие от институциите, защото без нея сами не можем да направим много. Заедно трябва да изведем белодробните специалисти на мястото, което им се полага, защото тази специалност е недооценена.

- Какво очаквате от новия здравен министър да направи за гилдията на пулмолозите?

- Силно се надявам с него да имаме ползотворни срещи и да направим така, че предложенията, които сме дали, да намерят реализация и да постигнем добри решения както за лекарите, така и за пациентите. Целта ни е те да бъдат компетентно обгрижвани и лекувани. Надявам се клиничните пътеки да бъдат по-добре финансирани, да бъдат приети новите ни предложения по НРД 2015, както и да бъде оценен по достойнство трудът на българските пулмолози, които не отстъпват по професионализъм на европейските си колеги, но трудът им не е адекватно оценен.

И "орлите" на преглед

Капитанът на "Лудогорец" с шампионски резултат

Бели дробове за милиони показаха героите от "Лудогорец". Разградските "орли" станаха лица на кампанията за битка с коварния ХОББ. Преди седмица звездите на отбора се подложиха на тест пред "Стената на славата" на отбора. Изследванията им направиха активисти на Българското дружество по белодробни болести и д-р Снежана Дамянова от Разград. "Никой от изследваните не е бъдещ пациент, те живеят разумно. Капацитетът на дробовете им е над 95-100%", доволна бе д-р Дамянова след прегледите. "Отличници" се оказаха капитанът Светослав Дяков и Михаил Александров - с резултат 118%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай