Лукарски проведе заседание на Консултативния съвет за индустриална стабилност и растеж

Лукарски проведе заседание на Консултативния съвет за индустриална стабилност и растеж | StandartNews.com

Министърът на икономиката Божидар Лукарски проведе заседание на Консултативния съвет за индустриална стабилност и растеж (КСИСР) днес в Министерство на икономиката. На него бяха обсъдени новия състав и тематичните работни групи към съвета. Поименният състав ще бъде гласуван на следващото заседание след конкретни предложения на членовете. Тогава ще се определят и конкретните тематични групи, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката и енергетиката.

Съветът дискутира и готвената наредба за намаляване на тежестта, свързани с разходите за енергия от възобновяеми източници, достъпа на индустрията до доставки на природен газ и очакванията на бизнеса относно цената на енергийните източници за промишлеността. Конкретни становища по тези въпроси ще бъдат изработени от бизнес и работодателските организации, участващи в Съвета.

Съветът е създаден през май 2012 г. по изрично настояване на браншовите организации на базовата индустрия, като включва Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори; Българската асоциация на металургичната индустрия; Българска минно-геоложка камара; Българска камара на химическата промишленост; Българска браншова камара-машиностроене; както и на отделни техни членове. Членове на съвета с право на глас са и работодателските организации: Българска стопанска камара; Конфедерация на работодателите и индустриалците в България; Българска търговско-промишлена палата; Асоциация на индустриалния капитал в България; Федерация на научно техническите съюзи в България. Съветът е постоянно действащ съвещателен орган към министъра на икономиката за сътрудничество с ръководствата на базовата индустрия в страната, с основен принос в брутния вътрешен продукт, експорта, бюджета и трудовата заетост. Съветът подпомага министъра в разработването на секторни и пазарни анализи и прогнози, и в предприемането на мерки и решения за преодоляване на съществуващите проблеми свързани с устойчивото развитие на българската икономика, посочват от МИЕ.

В зависимост от обсъжданите теми в заседанията на Съвета са вземат участие заместник-министри и отговорни служители от заинтересованите ведомства. Сред основните цели е повишаването на конкурентоспособността на българската икономика и българските производители и потенциала за реализация на вътрешния и на европейския пазар, на пазарите в трети страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай