"Не без дъщеря ми" разтърси Франция

Майка загина мистериозно в разгара на спор за детето си от арабски принц

"Не без дъщеря ми" разтърси Франция | StandartNews.com

Париж. Поредна история за жена, чието дете е отвлечено от тираничен баща в арабска държава разтърси Франция. 35-годишната Кандис Коен-Анин загина при мистериозни обстоятелства, след като падна от прозореца на апартамента си в Париж, докато води дългогодишна борба за попечителството на дъщеря си с арабски принц. Случаят припомни за драматичната история на американката Бети Махмуди, описана в книга и филм с името "Не без дъщеря ми" в началото на 90-те години.

Историята на Кандис, като повечето подобни случки, започва като приказка. В средата на 90-те години младата жена, която е еврейка, се запознала със Сатам ибн Халед ибн Насър Ал Сауд - член на саудитската кралска фамилия. Двамата се влюбили и през 2001 г. им се родила дъщеря Ая. До 2006 г. Кандис и Ая живеели в Париж в лукс и всякакви удобства, осигурени от принца. Преди 6 години обаче идилията свършила, след като принцът бил принуден от семейството си да се ожени за своя братовчедка. Идеята съвсем не се харесала на Кандис, любимият й пък нямал смелост да се опълчи срещу брака и така връзката им приключила.

Саудитецът обаче не се отказал от дъщеря си Ая. След настойчивите молби на Сатам две години по-късно Кандис и Ая отпътували за Рияд уж за кратка визита. Там обаче започнал големият кошмар за Кандис - младата жена била затворена в двореца на Сатам, а момиченцето било отвлечено и укрито на неизвестно място. Кандис била подложена месеци наред на физически и психически тормоз, нямала дори достъп до питейна вода. Успяла да избяга и потърсила помощ във френската мисия, но консулът на Франция в Рияд я посъветвал да се прибере отново в двореца, където пак била затворена. Кандис успяла да избяга втори път и дори си издействала да вижда дъщеря си за по няколко минути на седмица. Но тогава била обвинена, че е бивша мюсюлманка, приела юдаизма и така животът й в Саудитска Арабия се оказал в опасност, защото я застрашавала смъртна присъда. Жената този път напуснала страната с помощта на френското външно министерство, но дъщеря й останала в ръцете на семейството на баща си.

Последвала дълга съдебна битка за момиченцето. През октомври 2011 г. Кандис публикува книга, в която разказва за драмата си - "Върнете ми дъщеря ми", която удивително напомня за историята на Бети Махмуди от 80-те години. През януари 2012 г. тя постигна и първата съдебна победа за правата над дъщеря си. Парижки съд постанови, че саудитският принц трябва да върне детето на майка му. Самият принц беше заплашен с международна заповед за арест, ако не се подчини.

Оптимизмът, че майка и дъщеря ще са отново заедно, обаче свърши няколко месеца по-късно. Преди дни Кандис беше намерена мъртва след падане от прозореца на апартамента си на четвъртия етаж в Париж. Според разследващите жената е паднала в опит да премине в съседния апартамент, за да се спаси от някаква опасност. Близките й твърдят, че в последно време се страхувала за живота си. От какво и кого е бягала, остава мистерия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай