Иван ще чупи рекорда на Феликс

Иван ще чупи рекорда на Феликс | StandartNews.com

София. Българинът Иван Трифонов се кани да счупи рекорда на Феликс Баумгартнер и да скочи от 50 км. По този начин нашенецът смята да отговори на Безстрашния, който открадна идеята му за полет от ръба на Космоса.

"Мислех, че се е отказал, но сега разбрах, че иска да го направи с помощта на руснаците", обясни пред Стандарт Нюз Орлина Аспарухова, която е единствената лицензирана жена пилот на балон в България. Аспарухова е дългогодишен сътрудник и близък приятел на Трифонов.

Сънародникът ни смята да осъществи намеренията си, използвайки собствените си изчисления, като счита, че няма риск, въпреки че е на 67 години.

При полета на Феликс максималната скорост по време на падането му е била 1342,8 км/ч, което е по-бързо от скоростта на звука. Според изчисленията дори с височина от 11 км повече, тази скорост няма да навреди на здравето на човека. Трифонов се надява, че след като се вдигна толкова голям шум покрай Феликс, сега по-лесно ще намери спонсори за осъществяването на мечтата си.

"Летенето първо му беше хоби, после му стана професия и много се запали по балоните", разказа Арнаудова. Трифонов е летял с различни самолети и делтапланери, скачал е с парашут, но полетът с балон за него се е превърнал в мания. "Мина стаж на Байконур и беше дубльор на първия австрийски космонавт", твърди приятелката му.

Децата на Трифонов също са се запалили по летенето. Синът му е пилот от гражданската авиация на Австрия, а дъщеря му е най-младата австрийка, летяла с балон още от 17-годишна.

"Проектът "Мисия Уран" или "Ураниум", е една прецизно направена разработка с всички изчисления и детайли. След като Феликс не го взе в екипа си, осъществи го на своя глава, аз очаквах, че Иван ще се откаже. Той обаче реши да не го прави, а да осъществи мечтата си, и ще реализира проекта с руснаците", обясни Арнаудова.

Австриецът признал за проекта на Трифонов

През 2004 г. австриецът Феликс Баумгартнер признава в интервю, че се е срещал с българина Иван Трифонов. "Обмислял съм скока множество пъти. Трифонов сподели с мен идеите си за такава мисия. Той е въздухоплавател и е обмислял такъв проект отдавна, но вече се чувства твърде стар, за да осъществи мечтата си. После чух за подобна концепция и от Пер Лидстранд, друг въздухоплавател, който е работил с Ричард Брансън по проект за обиколка на света с балон. Двамата смятаха да направят опит да подобрят рекордите на Джозеф Китингер, но в крайна сметка решиха да не започват такъв важен проект в допълнение към другите им планове. След това срещнах Арт Томпсън, въздухоплавател, дизайнер и експерт по космически изследвания. Именно с него, и разбира се, "Ред Бул" като основен двигател на мисията започнахме да работим по проекта", разказва Феликс в интервюто тогава.

На въпрос какъв мисли, че ще бъде най-критичният момент, той заявява: "Това, което сме научили от височинни полети в миналото, е, че почти всичко, от стартирането до безопасното кацане на Земята, може и ще бъде от решаващо значение. Ето защо е толкова важно да си паснем идеално с екипа и да мога да разчитам на тях. Но, разбира се, всички осъзнаваме колко критичен характер има тази мисия и колко голяма е опасността. Ние сме нетърпеливи да счупим рекорда и да минем над скоростта на звука, но в същото време искаме да отговорим на всички възможни ситуации, които могат да бъдат посрещнати от бъдещите пилоти и астронавти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай