Разследват "Прада" за данъчни измами

Разследват "Прада" за данъчни измами | StandartNews.com

Принудиха компанията да върне регистрацията си от Люксембург в Италия
Властите в Рим следят изкъсо финансите на модния бизнес

Италианските власти започнаха разследване на личните финанси на двамата шефове на модната къща "Прада" Миучия Прада Бианки и Патрицио Бертели. Това е поредната проверка за укриване на данъци в сектора, за което вече бяха осъдени Доменико Долче и Стефано Габана. "Прада", която сега е на мушката на властите, е собственик и на брандове като Miu Miu и Car Shoe.

Разследването на "Прада" е поредното в модния сектор в Италия. Под ударите на данъчното законодателство вече попаднаха "Булгари" и "Долче и Габана". През март 2013 г. италианската полиция конфискува активи за 46 млн. евро от високопоставени мениджъри на "Булгари", обвинени в укриване на данъци. В началото на 2014 г. основателите на модната къща "Долче и Габана" Доменико Долче и Стефано Габана бяха осъдени на по 18 месеца затвор за укриване на данъци за 40 млн. евро. Италианските данъчни насочиха вниманието си към "Прада" още през 2013 г. През декември 2013 г. компанията бе принудена да се споразумее с тях и да върне в Италия регистрацията си от Люксембург. Според източници на в. "Файненшъл таймс" Бертели и Прада са изплатили 400 млн. евро данъчни задължения. Но явно сметките не са разчистени докрай.

Бавен ръст на продажбите

Неотдавна компанията за луксозни стоки "Прада" отчете най-бавния си шестмесечен ръст за последните три години. Причината е в слабия ръст в търсенето на стоките на компанията в някои азиатски страни и в Европа поради икономическата и политическата несигурност. Същевременно Италия отново се завърна в рецесията през второто тримесечие на годината, а германските поръчки отчетоха най-голям спад от 2011 г. насам заради забавянето на растежа на световната икономика и политическите напрежения. Негативно влияние оказа и кризата в Украйна, която застрашава възстановяването на еврозоната. Впрочем и конкурентите на "Прада" LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton и Hermes International отчитат забавяне на продажбите. Приходите на "Прада" се увеличават с едва 1 на сто до 1,75 млрд. евро през първата половина на тази година. "През шестте месеца на 2014 г. компанията оперира в по-сложна политическа и макроикономическа среда, отколкото се очакваше", коментира главният изпълнителен директор на "Прада" Патрицио Бертели. Затова ръководството прилага строг контрол на разходите. През април "Прада" прогнозира, че продажбите в магазините, които са отворени най-малко от година, ще се покачат с едноцифрен процент през фискалната година, но ще останат под 7-процентното увеличение от 2013 г. Растежът през следващата 2015 г. ще бъде около 5%, надяват се в компанията.

Разширяват пазарната мрежа на бранда Miu Miu

Miu Miu е втората най-важна марка за италианската група след Prada. През първите девет месеца на миналата година марката е реализирала оборот от 368 млн. евро, което прави 15% от общите продажби на групата. Модната къща "Прада" планира да разшири пазарната мрежа на бранда Miu Miu с още 80 магазина. Сега марката има 150 магазина по света. Повечето нови магазини Miu Miu ще бъдат открити в Близкия изток, Южна и Централна Америка, както и в САЩ.

Започват от чанти с кожи от моржове

Известната италианска компания "Прада" за производство на модерни дрехи, аксесоари и обувки е едновременно дом за мода и търговска марка. Централата й е в италианския град Милано, известен като един от "законодателите" на световната мода. Историята на компанията започва преди близо 100 години. През 1913 г. основателят й Марио Прада отворил в Милано малък магазин за продажба на чанти. С използваните за производството на чантите кожи от моржове, и с красивия им дизайн фирмата на Марио Прада привлякла вниманието на търговци и клиенти от цял свят. Първоначалното име на компанията било "Фратели Прада" (Братя Прада). През 1958 г. ръководството на компанията поема дъщерята на Марио Прада - Луиза. През 1970 г. облеклата на "Прада" излезли на пазарите не само в Европа, а и в Америка. Изисканите аристократични чанти, украсени с кристали, а също и с дървени украшения от редки породи дървета и черупки на костенурки, станали символ на луксозния живот на богаташите. Въпреки това обаче поради високите цени продукцията се продавала не лесно и компанията се изправила пред опасността от фалит. Тогава нещата в свои ръце взела внучката на основателя на фирмата Марио Прада - Миучия Прада. Тя въвела производството на готови дрехи от типа "прет-а-порте". Колекцията била в спокойни тонове с преобладаване на черния цвят. Линиите на този стил са изискани и прости, без резки преходи и цепки. Така "Прада" спечелила симпатиите на клиенти, които предпочитат елегантния шик. През 1992 г. "Прада" представила нов младежки бранд - Miu Miu (съкратено от Миучия). В началото на 90-те години фирмата започнала и производство на модни очила с големи квадратни рамки в ярки цветове. След няколко години тези очила се превърнали в визитна картичка на бранда.

"Прада" е привлекателна не само за клиенти, които имат навик да се обличат модерно, но и вдъхновение за поети, сред които и известната средиземноморска поетеса Беатриче Лао. На фирмата е посветен и романът "Дяволът носи Прада", по който през 2006 г. е сниман филм с едноименно заглавие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай