Путин отложи войната в Крим

В Украйна се извърши въоръжен преврат, Янукович е легитимен, заяви руският президент

Путин отложи войната в Крим | StandartNews.com

Москва/Киев. Русия не е изпращала военни на операция в Крим и засега не възнамерява да го прави.

Тя обаче си запазва правото да го направи, ако се стигне до крайни ситуации. Това заяви вчера руският президент Владимир Путин, който сложи край на мълчанието си по украинския въпрос и даде първата си пресконференция след изгонването на колегата си Виктор Янукович преди 10 дни. Путин определи още случващото се в Киев като преврат и заяви, че смята Янукович за легитимен президент, въпреки че той вече е загубил властта си. Руският държавен глава също така опроверга слуховете, че Янукович е починал от инфаркт, и посочи, че се е виждал с него преди два дни.
"Може да има само една оценка на случващото се в Киев и Украйна като цяло. Това беше противоконституционен преврат и въоръжено завземане на властта. Кой може да оспори това?", заяви Путин.


На въпрос дали руски войски са участвали в операции в Крим, обаче Путин отговори отрицателно. "Не, не са участвали. Има много униформи, които си приличат", посочи Путин. Той обаче не отхвърли възможността въоръжени сили все пак да бъдат изпратени в случай на крайна необходимост.


"Все още няма необходимост от изпращане на руски войски в Украйна, но съществува такава възможност. Ние не претендираме да диктуваме нещо на някого, но разбира се, няма да останем безучастни, ако видим, че започват да преследват рускоезичното население", заяви Путин. "Запазваме си правото да използваме всички възможни средства, но това би било крайна мярка", каза още Путин.


По думите му въоръжените групи, които са завзели властта в Крим, са местни екипи за самоотбрана, а не руски войници. Путин заяви също, че не мисли върху анексирането на Крим, но според него хората там трябва да имат право на самоопределение.


Путин заяви още, че настоящата власт в Украйна е частично легитимна. Той смята парламента за легитимен, но не и президента Олександър Турчинов, тъй като Янукович не е бил отстранен по законен начин. Все пак Путин призна, че Янукович практически е сдал властта с подписването на мирното споразумение на 21 февруари. Руският президент разказа, че се е срещал с колегата си преди два дни и сам му заявил, че вече няма политическо бъдеще.
"Бих искал да разбера защо се стигна до тук, той сдаде цялата власт и смятам, и съм му казвал, че той няма никакви шансове за преизбиране. И всички са съгласни с това - всички мои колеги, с които съм разговарял. Защо е било нужно да се занимава с незаконни, антиконституционни действия и да хвърля страната в хаос?", попита Путин.
Руският президент призова и страните, обмислящи санкции срещу Русия заради кризата в Украйна, да се замислят добре, преди да ги наложат. По думите му "всички заплахи срещу Русия са контрапродуктивни и вредни". По повод заплахите от бойкот на срещата на Г-8 през юни Путин заяви, че ако западните лидери не искат да присъстват, не е необходимо да го правят. "Тези, които мислят да налагат санкции, трябва да помислят за последствията, защото вредата ще е взаимна", посочи още Путин.


По-рано бе съобщено, че Путин е наредил край на обявеното миналата сряда извънредно учение на руската армия по границата с Украйна и връщане на войниците по базите им.


Преди това пък представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че Янукович сам е поискал от Путин военна намеса в Украйна за възстановяването на мира в страната. Искането било отправено в писмо на 1 март.

Вашингтон и Москва в словесна битка за санкции

Въпрос на дни е Вашингтон да наложи санкции на Русия, заяви американски служител, придружаващ държавния секретар на САЩ Джон Кери в Киев, съобщи Франс прес. "Мисля, че е много вероятно по-късно тази седмица да има решение за налагането им. Това ще бъде цял набор санкции", каза той.


Руските власти пък отговориха, че ако САЩ наложат санкции, Москва ще бъде принудена да сведе "до нула" финансовата си зависимост от Вашингтон. Това означава, че Русия ще откаже долара като резервна валута и няма да плаща каквито и да е кредити, предоставени от САЩ. Според съветника на Кремъл Сергей Глазев това ще доведе до "крах на американската финансова система". Ако Вашингтон замрази сметките на руски компании и физически лица, Москва ще препоръча на всички притежатели на американски облигации да ги продадат, добави Глазев. "В случай на прилагане на санкции ще трябва да обявим невъзможност за връщане на заемите, предоставени на руски институции от американски банки. Ще трябва да се насочим към други валути, да създадем собствена сетълмент система. Имаме страхотни търговски и икономически отношения с наши партньори от изток и юг и ще намерим начин да сведем до нула финансовата ни зависимост от САЩ. Дори да регистрираме голяма печалба за себе си", гласи част от изявлението на Глазев.

Първа стрелба, но във въздуха

Руски войници, охраняващи военното летище в "Белбек" край Севастопол, са открили предупредителната стрелба, когато над 100 украински войници, служили на летището, поискали да се върнат на работа. Това са първите реални изстрели от началото на кризата в Крим. Руските военни заплашили невъоръжените украинци, че ще стрелят на месо, ако продължават да се движат към тях. Заплахи е имало и към украински журналисти, дошли на летището заедно с украинските военни, предаде украинското издание "Лига". Според кореспондента на изданието руските военни са заявили, че имат заповед да не допускат никого до аеропорта. Междувременно граничната служба на Украйна публикува съобщение на своя сайт, че около 19 часа в понеделник при проверка на два микробуса на пропускателен пункт "Крим - Кубан" е намерено огнестрелно оръжие, за което пътуващите са нямали разрешително, предаде УНИАН. Граничарите са опитали да спрат нелегалния превоз на оръжие към Украйна, когато в пункта са нахлули 10 въоръжени с автомати и гранатомети военнослужещи на Черноморския флот на Русия, отстранили са патрула и са заели огневи позиции.

"Газпром" маха отстъпката за природния газ от 1 април

Отстъпката от цената на руския газ за Украйна, договорена от избягалия президент Виктор Янукович, ще бъде отменена от 1 април, съобщи вчера президентът на руския гигант "Газпром" Алексей Милер.


Той обясни, че мярката е съвсем законна, тъй като Украйна не изпълнява своите ангажименти, поети при подписването на допълнения към договора за предоставяне на отстъпки.


По думите му украинската страна е информирала концерна, че не може напълно да изплати февруарските доставки. Освен това миналогодишната задлъжнялост на "Нафтогаз" била погасена по-малко от половината. Руският премиер Дмитрий Медведев определи решението за отмяна на газовата отстъпка като "абсолютно правомерно". Дадената в края на миналата година отстъпка в цената на газа за Украйна до нива от 268.50 долара за 1000 куб. м важи само при редовно плащане на доставките.


В същото време Европа започна да увеличава доставките на руски газ, уплашена от евентуални проблеми в транзита през Украйна заради растящото политическо напрежение между двете държави. Поръчките са се увеличили с близо 10% до 476.5 млн. куб. м в денонощие независимо от топлото време, предаде "Интерфакс". Европейските потребители се запасяват и със сделки на международните пазари. На лондонската борса вчера горивото поскъпна с 8%.

Европейските борси се успокоиха

Европейските фондови борси отчетоха ръст, след като руският президент Владимир Путин успокои, че засега не планира военна намеса в Украйна, съобщи Ройтерс.


Това стана ден след като индексите потънаха заради опасенията от война. Най-голям ръст отчетоха акциите на компании, най-тясно свързани с Русия, които бяха и сред най-големите губещи в понеделник. Акциите на финландския производител на гуми "Нокиан Ренкаат" скочиха с 3,5%, австрийската банка "Райфайзен" спечели 5,5%, а датската пивоварна "Карлсберг" поскъпна с 2%. Трите компании печелят голяма част от приходите си от руския пазар - съответно 26, 22 и 17%.


Руската фондова борса отчете ръст от 5% след срив в понеделник. Лондонският индекс FTSE 100 се повиши с 1,5%, а франкфуртският DAX бе 2,1% нагоре.

Ракетчици минаха към отцепниците

Три зенитно-ракетни полка на Въоръжените сили на Украйна са преминали на страната на правителството на автономната република Крим, съобщи пред РИА Новости представител на кримското правителство.
"Повече от 700 войници и офицери заявиха готовността си да защитават населението на Крим", каза той. Източникът отбеляза, че на страната на кримския народ са преминали военнослужещите от 50-и, 55-и, 147-и зенитно-ракетни полкове, разположени в Евпатория, Феодосия и Фиолента.

НАТО и Кремъл заседават извънредно

Извънредно заседание на Съвета НАТО-Русия е насрочено за сряда, 5 март, съобщиха от пакта. Говорителят на НАТО Оана Лунджеску уточни, че Русия е приела поканата за подобно заседание, отправена от генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен. От пресцентъра на НАТО добавиха, че на заседанието ще бъде обсъдена обстановката в Украйна.

Хакнаха телефони на политици

Телекомуникационната мрежа на Украйна е станала жертва на хакерска атака, като са блокирани мобилните телефони на редица политици, съобщи шефът на службите за сигурност Валентин Наливайченко. "Потвърждавам, че се осъществява телефонна атака върху мобилните телефони на членове на украинския парламент вече втори ден", посочи той. Според него в компанията "Укртелеком" в Крим е поставено оборудване в нарушение на закона, което блокира телефоните на политиците. "Службите за сигурност в момента се опитват поне да възстановят сигурността на комуникациите. Всички държавни информационни системи за сигурност бяха неподготвени за подобно грубо нарушение на закона", посочва Наливайченко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай