Президентът на Световната банка лично е поканил Кристалина Георгиева

Президентът на Световната банка лично е поканил Кристалина Георгиева | StandartNews.com

Решението да бъде поканена Кристалина Георгиева за изцяло новия пост на главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е лично на президента на банката Джим Йон Ким и тя ще докладва лично на него. Това заяви говорителят на Световната банка Дейвид Тейс пред БНР.

"Позицията на главен изпълнителен директор в Международната банка за възстановяване и развитие и Международната асоциация за развитие е изцяло нова и тя беше дадена на Кристалина Георгиева заради нейната безупречна репутация на много добър професионалист и човек, който прави така, че нещата да се случват. Джим Йон Ким я избра, защото чувстваше, че тя ще бъде най-добрия лидер, който да ръководи нашия екип с основна задача да се справя с глобалните предизвикателства", заяви още Тейс.

По думите му Кристалина Георгиева е най-добрият лидер за екипа, който може да се справи със световните предизвикателства.

Вчера стана ясно, че от 2 януари 2017 г. Кристалина Георгиева ще напусне поста си на заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджета, за да поеме висшия пост в Световната банка.

Предстои на мястото й България да излъчи нов кандидат. До напускането й тя ще работи съвместно с другия зам.-председател на ЕК Гюнтер Йотингер, за да бъде въведен той в дейността.

Новият пост е завръщане на Георгива в Световната банка, където тя бе заместник-председател до 2010 година, когато стана български еврокомисар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай