Поражение за Марин льо Пен на изборите във Франция

Поражение за Марин льо Пен на изборите във Франция | StandartNews.com

Дясноцентристите и кандидатите от управляващата Социалистическа партия спечелиха втория тур на регионалните избори във Франция. По този начин Националният фронт начело с Марин льо Пен претърпя поражение и не спечели нито един регион. Това показват първите предварителни резултати, оповестени след затварянето на изборните секции.

Според данните от проучването на iTELE, Paris Match and Sud Radio, републиканците на Саркози и техните десноцентристки съюзници са си осигурили 57,5 % от вота в северния регион, където се съревновава Марин льо Пен, срещу нейните 42,5 %, съобщи Ройтерс. 

Марин льо Пен продължава напред

Партията на Марин льо Пен водеше в шест региона след първия тур.

"Нищо не може да ни спре сега", заяви льо Пен след като разбра за поражението. „Като утроихме броя на своите съветници, ние ще бъдем основната опозиционна сила в повечето от регионите на Франция", добави тя, цитирана от АФП.

Манюел Валс: Опасността от крайнодесните не е отминала

„Опасността от крайнодесните не е отминала, далеч от това", каза френският министър-председател Манюел Валс след като разбра за провала на провала на Националния фронт.

По-висока избирателна активност на втори тур

Избирателната активност на втория тур е по-голяма за разлика от първия, съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Франция. И уточниха, че до 17,00 часа местно време (18,00 българско) са гласувало малко повече от половината от регистрираните гласоподаватели – 50,54%. По същото време миналата седмица са дали вота си 43,01% от имащите право на глас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай