Най-популярното име за момче в Англия е Мохамед

Най-популярното име за момче в Англия е Мохамед | StandartNews.com

Лондон. Най-често срещаното име за новородено момче през 2013 г. в Англия и Уелс е Мохамед, като сбор от всичките му вариации на изписване. Класацията на Националното статистическо бюро за най-често даваните имена на децата, родени през годината, сочи, че най-много момченца са кръстени Оливър - 6 949, а вариантите на изписване на Мохамед (Mohammed, Mohammad, Muhammad и др.) като сбор са 7 445. Мюсюлманското име води в районите с мултиетническо население като Лондон, докато най-много Оливър-овци са се родили в Югоизточна и Югозападна Англия и Уелс. 

Оливър измести по популярност Хари, който водеше класациите няколко години благодарение както на по-малкия син на престолонаследника принц Чарлз, така и на поредицата книги за малкия магьосник Хари Потър. Бебето на принц Уилям избута името Джордж в първата десетка, а името на татко му също се намира там. 

Масовата култура вдъхновява все повече млади родители да наричат децата си на герои от актуални филми, книги и сериали. Амелия остава за трета година на първо място сред предпочитаните имена за малки момиченца, следвана от Оливия и Емили. Амелия Понд е главна героиня в последните сезони на легендарния сериал на BBC "Doctor Who" ("Доктор Кой"). Актрисата Амелия Уорнър и финалистката от британския X Factor Амелия Лили също допринасят за популярността на името. 50 новородени са наречени Халиси, което е владетелска титла, а не име в сагата "Game of Thrones" ("Игра на тронове"). Родителите на 4 момичета са избрали за тях името Денерис, което е истинското име на носителката на титлата Халиси в историята. Родили са се също 187 момиченца на име Аря, 5 с името Санса и 3 са наречени Кейтлин, макар че последното е старо английско име. 

Хитовият американски сериал "Breaking Bad" ("В обувките на дявола") също е вдъхновил британците да наричат децата си Скайлър (72) и Уолтър (58). Сагата за Хари Потър продължава да влияе на въображението на младите родители, които може би са израснали с книгите - 3 момиченца през 2013 г. са наречени с необичайното име Белатрикс. 

Като цяло традиционните имена са избутани назад в класацията - с името Джон са наречени едва 576 момчета, пращайки го на 107-о място, след Джаксън, Кейдън и Елис. Хелън се казват само 64 новородени момичета, наравно с Корнелия и Харлоу. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай