Макрон ще иска от България мерки срещу социалния дъмпинг

Макрон ще иска от България мерки срещу социалния дъмпинг | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон ще настоява за правила, за да има по-добра защита на френските работници от нечестната, според тях, трудова конкуренция от Източна Европа. Това ще стане при обиколката на Макрон в Източна Европа, предаде Ройтерс.

Източник, цитиран от агенцията, казва, че Макрон ще поиска по-строги правила за „социалния дъмпинг" по време на визитите си в Австрия, Румъния и България през август. Той ще разговаря и с премиерите на Чехия и Словакия. Според същия източник визатата на френския президент е „важен символ, тъй като това са страни, на които в миналото не е обърнато достатъчно внимание или са били пренебрегвани от Франция, или поне според тях е така."

Макрон обеща да предприеме стъпки срещу социалния дъмпинг във Франция, където компании наемат при по-ниско заплащане работници от по-бедните източноевропейски страни, като така застрашават работните места на французите. Страните от ЕС са разделени по въпроса за правилата, според които например български шофьор на камион или литовски зидар могат да работят във Франция за ограничен период от време с източноевропейските си заплати, които обикновено са под минималния гарантиран праг в западноевропейските страни.

Полша, Унгария, Словакия и Чехия казват, че трябва да могат да се конкурират ценово, както развитите западноевропейски страни се конкурират по качество на продуктите и ноу-хау, за да наваксат след десетилетията комунистическа стагнация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай