Гърция иска 279 млд. евро репарации от Германия

Гърция иска 279 млд. евро репарации от Германия | StandartNews.com

Гръцкият заместник-министър на финансите Димитрис Мардас заяви, че Гърция настоява Германия да ѝ изплати репарации за 279 милиарда евро заради нацистката окупация през Втората световна война, предаде БНР.

Гръцките граждани и редица гръцки правителства са настоявали в продължение на десетилетия за военни репарации от Германия. Сега за пръв път се предявява конкретна сума. Парламентарна комисия, създадена от кабинета на премиера Алексис Ципрас, започна миналата седмица работа по исканията за репарации от Германия, по т.нар. "окупационен заем", наложен от нацистка Германия на Гръцката национална банка. Настоява се и за връщане на откраднати археологически ценности.

Мардас цитира и изчисленията на гръцката Сметна палата за това, че Берлин им дължи 278,7 милиарда евро.

Гърция все по-настойчиво повдига въпроса за репарациите през последните няколко години, откакто бяха въведени мерките за икономии, наложени от Европейския съюз и Международния валутен фонд заради спасителните планове за 240 милиарда евро, за да се избегне неплатежоспособност на гръцката държава

От страна на Германия становището е, че са изпълнили всички задължения с изплащането на 115 милиона германски марки на Гърция през 1960 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай