Над 700 души заложници на лош път

Над 700 души заложници на лош път | StandartNews.com

Няколко села в Малешевска планина са почти откъснати от света заради ужасен път. В тези селища на община Струмяни живеят над 700 души, а до тях няма достъп линейка, ако се наложи да се оказва медицинска помощ на някой от местните жители. Става въпрос за 7-километров участък от международния път, който е част от републиканската пътна мрежа и води към съседна Македония. Той е в окаяно състояние. Съсипаната пътна отсечка е от село Цапарево до местността Студената вода.

„Предложиха ми представители на държавата да прехвърлят 30-километровото шосе от общинския център до границата на общината и ние да осигурим финансиране. Няма как това да се случи, ние сме малка община с малък бюджет. Абсурд е да намерим пари за ремонта", заяви кметът на община Струмяни Емил Илиев. Той алармира, че на практика жителите в тези села са заложници на лошия път. Защото е истински сървайвър да се стигне и с високопроходими автомобили до населените места. А само в село Раздол има две Защитени жилища – за хора с умствена изостаналост и за хора с психични разстройства, както и Дом за възрастни хора с психични разстройства. „Не е ангажимент на общината ремонтът на този път, а на Агенция „Пътна инфраструктура". Хората в региона са готови да протестират, ако не се обърне внимание на този проблем и не се реши", предупреди общинският управник на Струмяни. Спорен него са необходими не повече от 3 милиона лева за ремонта на въпросните 7 километра. Той е категоричен, че държавата трябва да реши този проблем. Заради липсата на път и затворената граница населението се топи. За 25 години то е намаляло почти два пъти – от над 10 000 до 6000 души. Надеждата за възраждането на региона за местните хора е в откриването на граничен пункт „Клепало" на границата с Македония.

Проектът от началото на 80-те години на миналия век стана пак актуален през 1999 година. Бе подписана междудържавна спогодба за откриване на този граничен пункт. „Но нищо не се прави, смениха се много правителства, но границата продължава да е затворена. Не само ние, но и македонците настояват за пускането на ГКПП – Клепало – Берово, те дори направиха път и вдигнаха сграда за граничен контрол", каза още Емил Илrиев.

Преди няколко години дори се стигна до избор на фирма, която да асфалтира 30-километровото шосе от общинския център Струмяни до границата, но нищо не се случи.

Местните хора вярват, че граничният пункт ще стимулира икономическия растеж в погранични район, ще допринесе за нарастване на туризма и туристическите услуги в Западна България и допълнително ще сближи хората от двете страни на границата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай