Кмет иска да възкреси църква от 19-и век

Кмет иска да възкреси църква от 19-и век | StandartNews.com

Навръх Благовещение кметът на община Кресна Николай Георгиев поде кампания за възстановяването на старата църква „Свети Архангел Михаил" край село Стара Кресна. „Какво по-хубаво от това на този ден да се обърнем към нашите корени, да изразим солидарност и да застанем зад безспорните ценности, изграждащи българската духовност и формиращи нашето чувство за национална гордост.

Община Кресна стартира днес кампания за набиране на средства за възстановяването на разрушения през Балканската война храм", твърди градоначалникът.

Църквата е горд символ на нашата многовековна история и заслужава по-добра съдба от забвението и разрухата, на която го обрича времето. „Подкрепете ни! Дайте вашата лепта, за да възстановим тази светиня! Стартирайте днес подобни инициативи и във вашите общини и съграждайте духа български, за да пребъде във вековете нашата България. Дълбок поклон към всички бъдещи дарители и спомоществователи на нашето добро дело", казва кметът.

Светата обител е изградена през 1856 г. на мястото, където е имало няколко оброчища и два малки параклиса. В 1866 година в трема на храма завърналият се от Русия Спас Харизанов открива взаимно училище. Църквата е опожарена в 1878 година при погрома на Кресненско-Разложкото въстание и е възстановен през 1881 година. Отново е запалена и изпепелена през октомври 1912 година по време на Балканската война от отстъпващите османски войници. След войната близо до нея е построен малък параклис, който служи за храм и днес, а вековната църква е в руини. През юни 2006 година тогавашният Нерокопски митрополит Натанаил /б.а.-починал през 2013 г./ дарява първата вноска от 2000 лева по сметката на църковното настоятелство на Стара Кресна за укрепване на църквата. „Това е мечта на нашите предци и на нас. Но ще е трудно, ще трябват доста пари. Старата църква е на площ от 350 квадратни метра. Паметник на културата е. Дано помогнем за възкресяването й и да доживеем да се молим в нея", каза кметският наместник на Стара Кресна Павел Паскалев.

Дарителска сметка на община Кресна:

ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК-КЛОН БЛАГОЕВГРАД
BIG IABGBGSF
IBAN BG08 IABG 7458 8401 2427 00

КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ 445100
КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ ОТ ЧУЖБИНА 445200

Основание: За възстановяване на храм "Свети Архангел Михаил" край с.Стара Кресна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай