Изселници от Турция са в село Светулка

Изселници от Турция са в село Светулка | StandartNews.com

Хората са разтревожени от случващото се в Истанбул, но няма паника

В момента изселници от Турция са в Светулка, разтревожени от това, което се случи в Истанбул, но няма паника да се връщат спешно. Търсят информация за близките си по телефона, следят всичко, което съобщават медиите, но продължават отпуската си тук. Това коментира кметицата на ардинското село Фериха Хайри по повод събитията от последните два дни в южната ни съседка.

Втори мандат Фериха Хайри е кмет на ардинското село Светулка. Казва, че всяко лято пристигат много изселници от Турция със семействата си. Повечето от тях ремонтират къщите си, подреждат дворовете и остават за по-дълго.

Младата жена се гордее с направеното през последните 4-5 години- благоустроени са и няколко улици в селото, пътищата до четири от махалите вече са асфалтирани.

„Щастлива съм, че успях да превърна Светулка в по-добро място за живеене", казва Фериха и не крие, че в началото имала доста опасения.

По думите на кмета на община Ардино Ресми Мурад в Светулка е намерена успешната формула за управление на кметството, което се вижда от направените инвестиции и активността на кметицата.

С подкрепата и труда на местните жители е водоснабдена централната част на Светулка, ремонтирана е сградата на кметството.„А с помощта на изселници, местното население и с подкрепата на общината бяха възстановени два молитвените дома - месчиди в селото и в съседна махала", споделя още Фериха Хайри и допълва, че всяка година през лятото организират и мевлид за здраве и берекет. Хората от този край на Родопите се гордеят и с известни личности, родени в Светулка.Това са бившият вицепремиер на Турция Ертугрул Ялчънбайър и бившият почетен консул на България в Бурса Хаяти Коркмаз. С корени от Светулка са също композиторът и диригентът Мелтун Кадъоглу и писателят –общественик Мюмюн Алтъндиш.

За село Светулка се заговори в страната, когато екип на Нов български университет попадна на скъпоценни камъни – диаманти в в скалите, намиращи се в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай