Франкофонските университети гостуваха на Русе

Франкофонските университети гостуваха на Русе | StandartNews.com

Русенският университет бе домакин на национален семинар на франкофонските университети в България на тема "Усъвършенстване на университетските системи за осигуряване на качество чрез добри практики на интернационализация на образованието". Това съобщават от висшето училище.

Събитието е организирано от Русенския университет, с финансовата подкрепа на Университетската агенция на франкофонията.

Целта на форума била да се повиши управленският капацитет на ръководния състав на университетите - членове на Университетската агенция на франкофонията, каквито са 10 висши училища в България.

В първия ден на събитието проф. дтн Камен Велев, член на Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация /НАОА/, е запознал аудиторията с дейността на агенцията и критериите за оценяване на висшите училища, а политиката на Министерството на образованието и науката за интернационализация на висшето образование е представила Ивана Радонова - държавен експерт в дирекция "Висше образование" към МОН.
През втория ден от семинара деканът на Френския факултет към Техническия университет в София проф. дн Кирил Ангелов е запознал участниците с дългогодишния опит на висшето училище в предлагането на съвместни програми за обучение на чужд език. Участниците от Нов български университет - проф. дн Антоний Тодоров и проф. д-р Анна Кръстева, са споделили опита на университета за обучение на френски език в областта на политическите науки.

Посоките на интернационализация в Русенския университет са били представени от заместник-ректора проф. д-р Юлиана Попова. В дискусиите са участвали и представители на Медицинския университет-София, на Военна академия "Г.С.Раковски"-София, и на Университета по хранителни технологии-Пловдив.

По време на дискусиите ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев е предложил да се подготви документ за облекчаване на процедурите по прием на чуждестранни студенти у нас, който да отрази конкретните идеи на участниците в семинара. По този начин ще се даде допълнителен тласък на процеса на интернационализация на висшето образование.

Повече от 800 институции за висше образование са членове на Университетската агенция на франкофонията (АUF), което я прави най-голямата организация от такъв тип в света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай