Заради лекарите ВМА е в топ 3 на най-предпочитаните болници

Заради лекарите ВМА е в топ 3 на най-предпочитаните болници | StandartNews.com

През септември откриваме нова клиника по нефрология с 30 легла

Има отлив на кандидати дори за желаните специалности, казва генерал-майор проф. Николай Петров

Защо Военномедицинска академия - София, е в топ 3 на най-предпочитаните от пациентите болници и какво предстои да се случи в лечебното заведение? Какви здравни рискове крие бежанската вълна? На тези и други въпроси пред "Стандарт" отговаря генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, д.м.н., началник на ВМА.

- Проф. Петров, зачестяват ли случаите на тежки инсулти?

- Не мога да кажа дали зачестяват, тъй като колегите невролози водят някаква статистика, но не бих казал и че са намалели.

- С каква апаратура разполага реанимацията във ВМА и от какво имате нужда?

- Разполагаме с добра апаратура. Естествено, че всеки има нужда от нещо. Но апаратурата ни е достатъчно добра, за да можем да лекуваме добре хората и резултатите да са добри. Само че трябва да е ясно, че ние не сме богове и не можем да излекуваме всички. Понякога има изключително тежки случаи, при които, за съжаление, не успяваме да помогнем. Като цяло обаче показателите ни са доста добри по отношение на среден престой и на смъртност.

- Мнозина се страхуват от упойките. Кои са новостите в областта на анестезиологията?

- Новостите са свързани предимно с появата на нови медикаменти като анестетики и най-вече с техниката - апаратура за обща анестезия. Изключително много напреднаха регионалните техники за обезболяване, използването на ларингеална маска. Автоматизацията навлиза все повече в нашата специалност, което не знам до каква степен е добро лечение.

- Предполагам, че тук прилагате всички иновации?

- Тези, които може да си позволим, защото доста голяма част от новостите са свързани с техника, която трябва да се осигури.

- Какво ново предстои да се случи във ВМА в близко бъдеще?

- Предстоят интересни неща. През септември ще открием нова клиника по нефрология - голяма, с 30 легла. Направихме я много хубава. Предстои закупуване на нов скенер, който ще бъде много мощен и най-добрият в България. Предстои закупуване и на два скенера от среден клас в болниците в Сливен и в Пловдив, доста техника за лапароскопски операции, за анестезии. Ние получихме и доста техника като дарение от благодарни пациенти.

- ВМА е в топ 3 на най-предпочитаните от пациентите болници в България, след университетските болници в Пловдив и във Варна. На какво отдавате този успех?

- На лекарите, на човешкия фактор. Ето, току-що получих есемес от един благодарен пациент. Искате ли да ви го прочета?

- Да, разбира се.

- "Г-н Генерал, изключително много благодаря на вас и на професор Владов, на целия екип на клиниката, за вниманието и грижите, които полагате за мен. Както и за всичко, което направихте и продължавате да правите, за да възстановя здравето си! Ивайло Йовчев, директор на Областна дирекция на МВР Разград". Пациентите получават качество. Тук работят уникални специалисти. След като пациентът получи добро отношение, той се влюбва във ВМА. Това кара хората да ни предпочитат.

- Как се справяте с лимитите? Има ли опасност да настъпи ситуация, сходна с миналогодишната, при която да не можете да приемате пациенти?

- Да, имаше такъв случай през юли миналата година. Изчерпахме парите около 20 юли. Но благодарение на разбирането на шефа на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев и на финансовия министър Владислав Горанов, постепенно лимитът ни беше вкаран в нормите. И сега, бих казал, че работим добре. Имаме обаче проблем с болниците ни извън София. В Плевен например болницата ни е изключително ощетена по отношение на лимита от НЗОК. Точно в тази връзка днес (вчера - бел. ред.) подготвям писма, защото й се налага вече повече от година да спира работата си след 12-то число на всеки месец. А след като една болница затвори поради липса на лимит на 12-о число, от 13-о число всички пациенти се връщат и отиват в други болници. А по отношение на персонала - лекарите не могат да си изкарат заплатата, работейки само до 12-и, и няма как да ги принудим да останат на работа. Така те напускат и отиват в другите болници. Ако някой иска да унищожи дадена болница, най-лесно е да й намали лимита и тя сама ще се саморазпусне. Такъв проблем имаме в Плевен. Борим се и се надяваме да го разрешим. Защото винаги сме срещали разбиране.

- Какво е решението?

- Лимитът да е адекватен. Специално за болницата в Плевен лимитът трябва да се повиши може би със 70-80%, за да има цял месец възможност за работа.

- Здравната карта вече е факт, промени ли тя нещо в системата?

- Очакваме да настъпят и промени, базирани на здравната карта.

- Смятате ли, че пръстовият идентификатор ще повиши реалния контрол?

- Ще видим резултата.

- Но какви са очакванията ви за него?

- Ако постигне резултата, който цели по отношение на контрол, значи е добър.

- Как трябва да се случи здравната реформа?

- Нямам моралното право да коментирам това от позицията, която заемам. Когато бях министър за кратко, го правех смело. Но сега - не. Имам и съм давал предложения и идеи. Споделял съм ги много пъти със здравния министър Петър Москов в много хубав диалог, но не мога чрез медия да давам препоръки.

- А можете ли да посочите кое трябва да се промени и накъде трябва да се насочат усилията?

- Много неща се направиха по отношение на контрола и очакваме резултата. Мисля, че, ако излязат резултатите във връзка с предприетите стъпки, които и вие споменахте - за здравната карта, за пръстовия идентификатор и т.н., това ще определи дали са били добри решения. Както на база четения ще се определи дали вашето интервю е добро или не. Винаги накрая има някой, който слага оценка. Нашата сметка я пишат пациентите.

- Колко специализанти ще назначите тази година?

- Около десетина, но общо имаме над 140.

- В какви специалности?

- Различни. Но имаме отлив. Преди за едно място се бореха по 4-5 души, а сега, като се появи един човек за едно място, и го взимаме.

- Защо се получава така?

- Нямам представа. Дори за желани специалности няма кандидати.

- Отлив от професията или изтичане на младите кадри в чужбина?

- Може би отиват в чужбина. Докато са млади и нямат семейство, нямат обвързващи фактори. Ходили са на няколко екскурзии в чужбина и са видели лъскавите улици. Само че животът там после е по-различен. Но пък истината е, че ги приемат много добре в чужбина.

- А вие какви усилия полагате, за да задържите кадрите си?

- С всичко, което е в нашите ръце, а то е да ги обучаваме много добре, да им даваме шанс за развитие и доколкото можем - средства за живот.

- Има ли у нас благоприятна среда за развитие на младите лекари?

- Труден въпрос. От една страна има, а от друга - не толкова. Има много широко поле за изява. Няма толкова голяма конкуренция и един млад лекар може да се развие доста бързо. От трета страна, има тенденция на създаване на династии от шефове - бащата, сина, внука, което има ролята на ограничаващ фактор в развитието на младите. Защото не е гаранция, че като е моето дете, то е най-доброто.

- Трябва ли да се намали броят на лечебните заведения?

- Трябва да се погледне на ниво държава, а аз гледам от моята камбанария. От една страна е добре, че има много болници, защото има конкуренция. В конкурентна среда се вижда кой кой е.

- Подготвени ли са специалистите на ВМА за реакция при терористични атаки?

- До колкото е възможно, в нашите програми за готовност покриваме критериите. Не очаквайте обаче да ви кажа, че сме готови за всичко. Това ще е глупаво. За да кажем, че сме готови за нещо, трябва да знаем какво предизвикателство имаме насреща. А ние не го знаем. Само предполагаме, разполагайки с определена информация. Но всичко е виртуално.

- Как оценявате риска от терористичен акт у нас?

- Мога да коментирам здравния риск. Затова проведохме няколко обучения на военномедицинския отряд за бързо реагиране, направихме срещи по отношение на Ебола и Зика. Имаме организъм, който работи постоянно. Към настоящия момент здравният риск, който се очертава, е по отношение на бежанския натиск и преносимите с него евентуални заболявания.

- Какви заболявания?

- Всякакви. Четох, че в понеделник в Гърция са ограничили на места кръводаряването, защото имало малария. Тя не е дошла от България. Епидемичният район на маларията е Африка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай