Темида печели от повече прозрачност

ВСС направи крачка напред, като върна онлайн публичността на декларациите

Темида печели от повече прозрачност | StandartNews.com

Адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма "Достъп до информация"

- Адвокат Кашъмов, преди седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да публикува на интернет страницата си декларациите за конфликт на интереси на всички магистрати.
Чувствате ли се удовлетворен - пред съда Българският институт за правни инициативи оспори три точки от решението на ВСС от април 2013 г. да преустанови онлайн публичността на декларациите на магистратите за конфликт на интереси?

- Споразумението в административния процес не е толкова често срещано у нас. Това е не само защото е относително ново като правен институт, но и защото като че ли не е много присъщо на националния ни характер да проявяваме склонност към отстъпки и преразглеждане на собствени постъпки и решения. Тъкмо поради този контекст заслужава висока оценка решението на ВСС от миналата седмица да оттегли свое решение, обжалвано от три неправителствени организации през лятото на 2013 г. Става въпрос за решението на ВСС от април 2013 г. да преустанови онлайн публичността на декларациите на магистратите за конфликт на интереси. Съветът се мотивира с необходимостта да получи съгласие от всеки поотделно за публикуване на декларациите онлайн, поради изискванията на Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД).

- Застрашени ли са по някакъв начин от тази прозрачност данните на публичните фигури?

- Ограничаването на предвидената от закон публичност на дадена информация от обществен интерес в името на защитата на личните данни не е прецедент. Вместо публичните фигури да са по-прозрачни за обществото, а обикновените граждани да са със защитени лични данни, като че ли в редица случаи през годините се получаваше обратното. Така например в първата редакция на ЗЗЛД в сила от 1 януари 2002 г. бе записано, че дейността на държавните органи и данните на членовете на управителни съвети в Търговския регистър представляват защитени лични данни. Разбира се, това отпадна от закона през 2005 г. поради несъответствие с европейската директива за защита на личните данни. Друг костелив орех за прозрачността се оказаха декларациите за имуществото и доходите на лицата, заемащи висши държавни длъжности. От 2000 до 2006 г. те бяха достъпни само за "ръководствата на средствата за масова информация", но дори и те невинаги ги получаваха, особено ако става въпрос за регионален вестник. Така главният редактор на в."Тунджа" осъди през 2004 г. тогавашния шеф на Сметната палата за отказ да бъде предоставена такава декларация. През 2007 г. след изменение в закона декларациите се публикуваха онлайн и оттогава са наистина публични.

- Как бихте изтълкували единодушното решението на ВСС да върне публичността?

- С това си действие ВСС показа, че е действително готов да работи за утвърждаване на авторитета и прозрачността на съдебната власт. Тази цивилизована позиция е толкова по-ценна, защото все още е рядко срещана в съвременния ни живот, твърде много белязан за съжаление по малко от балканското, по малко от ориенталското и още нещо. Присъщо на демокрацията е вземането на прозрачни решения след широкото им обсъждане със заинтересованите и съществуването на съдебна система, която създава увереност и представа за стабилност у гражданите. С решението си от 24 октомври ВСС направи крачка напред във всяка една от тези посоки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай