БАН и арабското ЮНЕСКО с общ конгрес у нас

БАН и арабското ЮНЕСКО с общ конгрес у нас  | StandartNews.com

Българи ще могат да учат безплатно езика в Тунис и Мароко

Първи по рода си конгрес, обединяващ арабски и европейски страни, ще се проведе в София догодина. Той се прави по инициатива на БАН и Арабската лига за образование, изкуство и наука, която е своеобразен еквивалент на ЮНЕСКО в арабския свят. Участие ще има и истинското ЮНЕСКО, както и други организации, разказа пред "Стандарт" шефът на Арабската лига Абдула Мхарб. Идеята е на този форум да се говори за проблемите между страните ни, както и за възможното сближаване между културите. От българска страна съорганизатор на форума ще бъде БАН, каза председателят акад. Стефан Воденичаров, по чиято покана Мхарб е у нас.

БАН е предложила пет общи теми, върху които може да има дискусия. Едната от тях е свързана с влиянието на бедността и войните върху миграционните процеси. Друга е посветена на радикализма, третата ще търси дефиниция на радикализма през призмата на културните различия. Има и тема, посветена на влиянието на социалните мрежи, както и на коректността на медиите и влиянието им върху формирането на общественото мнение. Тепърва предстои Арабската лига да обсъди предложенията и да формулира и свои варианти за теми на конгреса.

Абдула Мхарб посочи, че се дава и възможност на хора, не само студенти, които искат да изучават арабски език, да бъдат обучавани в Тунис и евентуално в Мароко. Кандидатства се през БАН, като желаещите трябва да имат поне минимални знания по езика. Настаняването и обучението са безплатни, заплаща се само самолетният билет. Очакваме скоро и учени от арабския свят да дойдат у нас и да се запознаят с българската наука и нейните достижения, както и с методите, с които си служи, каза още Мхарб.

Богът в църквата и в джамията е един и същ

- Господин Мхарб, какви са първите ви впечатления от България?
- За първи път съм в България, това е много красива страна. Много е гостоприемна и подходяща за туристи и може да стане богата от това, но е нужна реклама, която да покаже на света колко е хубава страната ви. Аз посетих Националния исторически музей, запознах се с древната ви култура и миналото по вашите земи още отпреди Христа. Светът трябва да узнае за вас. Преди това направихме едно споразумение с Българската академия на науките да проведем у вас конгрес, в който ще участват представители както на европейските страни, така и на Арабския свят. Европейските страни трябва да разбират културата на ислямските и обратното.
- Как се отразява на културата и науката ви ставащото в момента в региона?
- Проблемът до голяма степен е в това, че ние не познаваме взаимно религиите си. Обучението по религия в арабските държави е такова, че в момента младото поколение не разбира истинския ислям. Те обичат религията си и искат да бъдат истински мюсюлмани, но получават грешна представа, грешен модел. На тях им се казва "Вие трябва да убивате други хора, да се самовзривявате, да нарушавате спокойствието на други хора, които искат да живеят спокойно". И за тях това е ислямът. В нашия Коран не са записани подобни неща. В него е казано, че не можеш да наричаш християните лоши хора само поради това, че изповядват друга религия. И ние, и те, вярваме в Бог. Богът, който е в църквата, е същият, който е и в джамията. Свещенослужителите не са надменни, те са добри, земни хора, които помагат на другите да обичат Бога. Няма разлика между мюсюлмани и немюсюлмани. В Ирак е имало християни още преди исляма. И никой не ги е докоснал. Сега идват нови хора и започват да ги колят просто защото не разбират правилно исляма. В него е казано, че не можеш да насилиш някого да влезе в друга религия. Всеки е свободен да избере това, което иска. Но тяхното разбиране за исляма е дълбоко погрешно. Организации като "Ислямска държава" нямат нищо общо с исляма.
- Какво според вас е решението на проблема?
- Трябва да обучаваме хората на това каква е същинската религия и на това всеки да разбира другия. Аз съм изучавал исляма в университет, който е специализиран в това. Ислямът означава любов, грижа, добри взаимоотношения с другите хора. Всичко най-добро в християнската религия го има и в исляма. Религиите ни са близки. Етиопският крал Енажаши казва, че в християнската и ислямската религия има един бог.
- Какво се знае за нас в Арабския свят?
- Ние, арабите, знаем за България отпреди 1050 години. През 950 година нашата държава изпраща свой представител в България и той описва всичко, което е видял у вас. Обяснява за управлението на България, традициите, как се хранят българите, в какво вярват. Според него тогава християнската религия още не е била широко възприета /близо сто години след покръстването - б. р./. Той пише, че хората вярват в луната, в дърветата. В един от вашите градове, но не помня кой, има паметник на този човек - Ахмед бин Фадлан. Холивуд дори е направил филм за него - "Тринадесетият воин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай