IT спецове бият 5:1 по заплати сервитьорите

Мизерните надници в хотели и ресторанти водят до внос на работна ръка

IT спецове бият 5:1 по заплати сервитьорите | StandartNews.com

Информационните технологии са секторът с най-висока средна заплата за 2017 г., а най-ниско платени са работещите в ресторантьорството. Това показва поредният годишен анализ на доходите на КНСБ, представен от президента на конфедерацията Пламен Димитров.

Разликата между най-ниско платения и най-високо платения сектор е близо 5,5 пъти. Средната работна заплата за 2017 г. за ресторантьорството е 580 лв., а в информационните технологии 3150 лв.

„През 2016 г. започнахме кампанията ни „Искам 100 лв. повече върху заплатата си". Година и половина по-късно нещата, които сме постигнали всички заедно са дори повече от това, което сме поискали за увеличение на доходите средно. През последните 5 години данните показват, че недостигът на кадри доведе до общо преразпределение като компенсацията на наемния труд се промени с повече от 6 процентни пункта спрямо БВП и достигна 43,1 процентни пункта от БВП за миналата година", каза Димитров.

„Вътрешното разпределение на парите, стигнали до труда, които са 6,1 млрд. лв. за последните 5 години, е несправедливо. Затова говорим и за голям процент на работещи бедни, въпреки че на макро ниво имаме по-голямо разпределение към труда", посочи още президентът на КНСБ.

През 2017 г. средната работна заплата се е увеличила с 11,8% и достигна 1060 лв., което спрямо 2016 г. е увеличение със 115 лв. От 3- 5% до 10 % е масовото увеличение на работните заплати. По-рядко то е над 10%. Няма колективни трудови договори в сектори като леката, химическата и хранителната промишленост. На общинско ниво има над 150 колективни трудови договори. Най-добри резултати има във Варна, Бургас и Стара Загора за надграждане на работни заплати.

Димитров посочи, че БВП за България за 2017 г. е близо 100 млрд. лв. Вътрешното търсене е основният двигател на растежа, а с 4,5% нараства крайното потребление за миналата година. Според него има реални възможности за по-голям растеж на доходите в индустрията. Промишленото производство е нараснало с 36%, производството на основни метали е нараснало с близо 15%, а производството на химически продукти- с над 20%. Почти навсякъде в секторите на промишлеността има намаление на назначените кадри и то не заради недостиг на работна ръка, според данните на синдиката.

В сферата на услугите има сектори, които са ниско платени. Въпреки ръста на средните заплати в ресторантьорство, хотелиерство и търговия на дребно, като цяло възнагражденията остават ниски. Може би заради това е и нуждата от внос на чужди работници в тези сектори, коментира Димитров.

Главният икономист на КНСБ Любен Томев обясни, че през 2017 г. компенсацията на 1 отработен час в България в 5.1 евро, при 23.1 евро средно за ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай