Мистър Икономика 2011 е Цветан Василев

Мистър Икономика 2011  е Цветан Василев | StandartNews.com

София.  Шефът на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е "Мистър Икономика" за 2011 година. Той получи голямата награда на списание "Икономика" и вестник "Стандарт".

Оскарите в бизнеса бяха раздадени в пет обновени категории на бляскава церемония в НИМ. Общо четирима бяха номинирани за големия приз. Освен Цветан Василев за него се бориха Богомил Манчев, Лъчезар Цоцорков и Цоло Вутов. Банкерът обаче грабна отличието, защото е изявен бизнес лидер, успява да мотивира служителите си, държи на бизнес етиката и развива социална отговорност. Наградата връчи вицепремиерът Цветан Цветанов. От името на правителството той пожела успехи на българския бизнес и по-бързо излизане от тежката икономическа криза. Василев подчерта, че е вдъхновен от наградата, защото "по света са готови да обезглавяват банкери, а тук ги номинират за такава престижна награда".

Специалната награда беше връчена на шефката на банка ДСК Виолина Маринова от главния редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова. "Чест е за вестник "Стандарт" да бъде медиатор между бизнеса и държавата", каза Бозукова. Тя обясни, че за да бъдат наградите безпристрастни, победителите са излъчени чрез дебат между жури от 33-ма видни икономисти. За България е важно да има положителен пример и национално самочувствие, затова и този конкурс е организиран в тази посока, допълни Бозукова. Тя обяви, че догодина конкурсът ще бъде разделен на две и голямата награда ще бъде присъдена не само на мистър, но и на мисис Икономика, тъй като, според нея, бизнесдамите остават на по-заден план, а между тях има изключителни професионалистки.

Преди големите призове бяха раздадени награди в основните пет категории. "За принос в развитието на земеделието и храните" награда получи "Лидл" в лицето на Милена Драгийска и Любомир Хърсев. Призът им беше връчен от земеделския министър Мирослав Найденов.

"За принос в услугите и търговията" беше отличен Данчо Данчев.

Кирил Домусчиев получи наградата в категорията "Развитие на индустрията". Тя му бе връчена от шефа на БНБ Иван Искров, който подчерта, че отличието в тази категория е една от най-старите награди, която съществува от 21 години.

Във финансовия сектор бе награден шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Той пък получи своята грамота от председателя на унгарския банков надзор. Мавродиев благодари на управляващите от ГЕРБ за силната икономическа програма и лично на премиера Борисов и на вицепремиера Цветанов за кариерата, в която той ще се старае да работи за финансова стабилност на държавата.

За връчването на наградите в НИМ присъстваха представители на икономическия и политическия елит у нас. След церемонията те се отдадоха на разговори под акомпанимента на симфоничния квартет "Кварто".


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай