"Слънчево" тръгва от язовир "Жребчево" и стига до Афганистан

Самотна църква герой на филм

"Слънчево" тръгва от язовир "Жребчево" и стига до Афганистан | StandartNews.com

"Слънчево". Потресаваща драматургия, актьорска игра, сюжет... Ако бях в журито, щях да дам на този филм голямата награда. Хората до мен плачеха. Трябва много бързо да представите кандидатурата на тази лентата за "Оскар". В Русия такъв филм не може да бъде направен."

Думите са на голямата руска режисьорка Наталия Бондарчук, казани по време на фестивала "Любовта е лудост" във Варна през 2012 година. Тогава на "Слънчево" е присъдена специалната награда на журито.

Четвъртият филм на продуцента, сценариста и режисьора Илия Костов ("Време за жени") през последните месеци бе показан във Виена, Братислава, Прага и на фестивала на независимото кино в Ню Йорк. Утре е българската му премиера. След това той тръгва по екраните на страната. Това значи, че му предстои тежка неравна битка с американските блокбастери, наложили блокада по родните киносалони.

Логично Илия Костов е на мнение, че неговият филм трябва да бъде видян. Мотивите: той разказва една истинска българска история и не копира нито европейското, нито азиатското, нито споменатото щатско кино. "Слънчево" съм аз, моят почерк, не наподобявам никой друг. Не съм Кустурица, не съм Тарантино, не се кича с такива имена, за разлика от някои мои колеги."

Всичко започва може би преди пет години, когато авторът решава да направил филм за Запълня. Селото отдавна не съществува, удавено от водите на язовир "Жребчево". Само в единия му край самотна остава да стърчи църквата. Тя оцелява. Има дни, в които изплува над водата и застава в центъра на малък остров. Друг път е потопена наполовина. И така 130 години.

Точно тази църква се превръща в главния персонаж на филма. Оцелели жители на селото разказали на Костов историята на храма и съдбата на хората, които десетилетия се молели пред олтара му. Общото между героите на филма е, че имат един корен. Той тръгва от село Запълня, прекръстено във филма на "Слънчево". Те са журналистка, скитаща по горещите точки на планетата, оперен певец, който е и пастор в евангелистка църква, надут доцент хирург и накрая студент, рожба на любовта между италианец и българка, тръгнал от Рим.

Лили Маравиля, Борис Спиров, Досьо Досев, Ириней Константинов, Велизар Величков-Визо, Роберт Янакиев са актьорите, които се въплъщават в тези персонажи. Зад камерата, както винаги във филмите на Костов, е Ярослав Янев. Двама непрофесионални актьори играят себе си: проф. д-р Златимир Коларов и певецът Кондьо. Един оперетен артист, Богомил Спиров, дебютира в киното. Снимките се правени край Твърдица, Рим, Виена, Белград...

Според режисьора и оператора "Слънчево" е най-трудният им филм. Налагали са се честа смяна на мястото на снимките, масови сцени, пътувания в различни държави и въпреки това големи творчески компромиси не се е налагало да правят. Следвайки сюжета, киноавантюрата на Костов стига чак до размирния Афганистан, където са заснети част от епизодите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай