Метрополитън кани Соня Йончева

Метрополитън кани Соня Йончева | StandartNews.com

"Ню Йорк таймс" и "Гардиън" посвещават статии на българката със световна слава
Пет седмици след като роди сина си, сопраното пя в "Бохеми", "Отело" и Травиата" я очакват догодина

Тази година ще се окаже една от най-щастливите, но и най-лудите в живота на талантливото ни сопрано Соня Йончева. Защото на няколко пъти й се налага да учи роли в последната минута. Само пет седмици след като на 6 октомври роди първото си дете, сина Матео, тя се появи в Метрополитън опера в ролята на Мими от "Бохеми" на Пучини. А в. "Ню Йорк таймс" посвети цяла статия на младата надежда на класическата музика от световната сцена.

Соня живее в Швейцария със съпруга си, венецуелския диригент Доминго Хиндоян. Тя получила телефонно обаждане преди месец дали може да научи ролята на Мими. "Според мен това е лудост. Но щом ми се обадиха от Метрополитън, не се замислих и веднага приех", казва сопраното. Тя веднага забързала процедурата по издаването на паспорт за малкия ? син Матео, а докато го хранела през нощта, учела партитурата си от "Бохеми". Когато изпяла своята част по-рано този месец, получила одобрението на критика Закари Уолф.

"Нейната деликатна, замечтана роля на Мими беше напълно завършена", пише той във вестник "Ню Йорк Таймс".
Метрополитън вече има големи планове за българката, казва генералният менаджер на операта Питър Гелб. В началото на следващата година тя е ангажирана за ролята на Дездемона от операта на Верди "Отело" под диригентството на Бартлет Шер. Още през януари пък Йончева ще замести Марина Поплавска в няколко представления на "Травиата". "Надявам се, че Соня Йончева ще стане една от големите звезди на Метрополитън. Аз ще работя с нея така, че тя да пее тук поне по два пъти всеки сезон", казва Гелб.

През миналия сезон Соня, пак по спешност, бе извикана да замести Ана Нетребко във "Фауст" от Гуно, тъй като руската прима смята ролята на Маргарита неподходяща вече за гласа й. Тогава в. "Гардиън" написа, че сопраното е "една бъдеща звезда".

Пловдивчанката, с която Пласидо Доминго вече няколко пъти излиза на една сцена, има диплома по класическо пеене от консерваторията в Женева. Ученичката на Даниел Борст получава и специалната награда на град Женева. Соня е победител в най-известния оперен конкурс в света "Опералия" 2010. Именно там за първи път я забелязва Доминго, защото той дирижира и организира този конкурс в театър "Ла скала" в Милано. "Най-същественото, което научих след "Опералия" беше, че не е важно да спечелиш. Важно е да защитиш титлата си и винаги да си на ниво, във форма и наясно какво правиш", разказва Соня пред "Ню Йорк таймс".

Соня получава и специалната награда "Les Amis" за нейното изпълнение на Фиордилиджи от "Cosi fan tutte" във фестивала на академията в Екс ан прованс през 2007-а, както и няколко стипендии от швейцарски фондации като "Мозети" и "Хаблицел".

Сцените на "Театро Реал" - Мадрид, "Ла Скала" - Милано, Национална опера - Прага, Фестивала на Монпелие, Опера Лил, Бруклинска музикална академия в Ню Йорк, та дори в един белгийски замък познават нашето талантливо сопрано.
Йончева е партнирала на много артисти от света на операта, киното и рок музиката като Уилиам Кристи, Стинг, Емануеле Хаим, Владимир Козма, Елвис Костело, Милена Канонеро, Наташа Рение.

Примата е включена в световната класация за най-любима оперна звезда на 2014 -та.

Любимката на Пласидо Доминго е номинирана от сайта "Светът на операта" редом с други популярни звезди от световната сцена като Бетси Хорн и Барбара Хъниган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай