1500 аплодират зрелището "Набуко"

1500 аплодират зрелището "Набуко" | StandartNews.com

20 минути не стихват овациите за световния ни баритон Владимир Стоянов и звезди от 5 държави

Триумф на българското оперно изкуство. Такова бе усещането на 1500-те ценители на стойностните емоции, които аплодираха зрелището "Набуко" пред храм паметника "Свети Александър Невски" преди вечер. Премиерната на най-нова постановка на Софийската опера на култовата творба на Джузепе Верди наистина заслужи възгласа си Вива Верди. Същото се случи и снощи, а следващите спектакли са на 28, 29, 30 и 31 юли. 150 души излизат през шестте вечери пред еуфоричната публика. Половината от тях са перфектните инструменталисти от оркестъра на Софийската опера и балет, които ще седнат под висящите градини на Семирамида, които са абсолютен хит в декора на "Набуко". Хорът, разделен на две, се чува и вижда отлично от всички места. Сцената е като разгънат свитък в трапецовиден дизайн - отпред е широк 40 метра, отзад – 10.
През шестте вечери артистите ще сменят стотици сценични костюми, сътворени по скиците на художничката Цветанка Петкова-Стойкова.
Под открито небе меломаните се насладиха на прекрасните арии, на прочутия хор на поробените евреи и на посланията на маестро Верди умело режисирани от ръката, ума и таланта на академик Пламен Карталов. Под майсторската палка на изключителния диригент от Мариинския театър от Санкт Петербург маестро Михаил Синкевич блестяха италианските звезди Сузана Бранкини в ролята на Абигайл, Роберто Скандюци като Захария, солистката на операта от Тел Авив Шай Блох, грузинският бас Кахабер Шавидзе. Но световно известният ни баритон Владимир Стоянов в ролята на Набуко беше върхът на тази магична оперна нощ под небето на София. Останалите родни изпълнители - тенорите Даниел Дамянов – Измаел, Красимир Динев - Абдало и сопраното Силвина Пръвчева – Ана, също бяха изключителни в своите превъплащения.
Повече от 20 минути публиката не пускаше артистите. Сцената бе отрупана с кощници от цветя, а най-верните оперни фенове скандираха „браво", „неповторимо", „изключително". Възторгът си на благодарност към артистите изразиха и председателят на парламента Цецка Цачева, министъра на културата Вежди Рашидов, дипломати, бизнесмени, артисти от столичните театри, гости от страната и чужбина.
"Опера на площада" е запазената марка на академик Карталов. През 2014-а той направи "Борис Годунов" пред "Свети Александър Невски" – в чест на 100 години от рождението на Борис Христов. Из международната гилдия все още се говори за неговата "Аида" на стадион в Бразилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай