Кандидатите за председател на ЕК дебатираха за последно преди вота

Кандидатите за председател на ЕК дебатираха за последно преди вота | StandartNews.com

Брюксел. Спор за въздействието бюджетните ограничения и ролята на банките в разгарянето на европейската финансова криза възникна по време на дебат в Брюксел. Той бе вчера вечерта, между водещите кандидати за председател на Европейската комисия (ЕК).

Пред Европейския парламент (ЕП) и телевизионните камери се изправиха кандидатът на социалистите Мартин Шулц; кандидатът на либералите Ги Верхофстад; кандидатът на консерваторите Жан-Клод Юнкер; представителят на европейската левица Алексис Ципрас и Ска Келер от европейските "зелени". Те трябваше да отговарят на серия от блиц въпроси, зададени от представители на различни политически течения в Европа. Кандидатите имаха по една минута за отговор на всеки въпрос, по регламент. Целият дебат продължи час и половина и се предаваше на живо. 

Дебатът започна с почит към починалия вчера бивш премиер на Белгия Жан-Люк Деан и завърши с общ призив за освобождението на отвлечените в Нигерия ученички. Бяха засегнати теми за икономиката, външната политика, както и от вътрешния дневен ред на Европейския съюз.

В началото кандидатите имаха време за встъпителни думи:

"Аз съм от Гърция – която бе избрана от ръководещите ЕС за опитно зайче, обект на тяхната политика на икономии. Никой в ЕС не желае към него да бъде прилагана такава политика. Днес се обръщам към онези, които представляват партии, управлявали до момента. Гърция е пример за гръцка трагедия Искаме да отправим послание, партията на европейската левица ви призовава към активност, за да сложим край на политиката на икономии". Това заяви първи Алексис Ципрас, който е кандидат на партията на Евролевицата.

Жан-Клод Юнкер започна с думите: "Бих искал повече солидарност в Европа. Да сложим край на разделението между юга и севера. Искам консолидирани обществени финанси, но растежът да бъде в центъра, не бива да харчим повече, отколкото имаме. Разбира се ние имаме нужда от свободен пазар, но и да спазваме европейските норми. Мисля, че трябва да имаме енергиен пазар, независим от Русия. Искам Европа да бъде голяма и заедно с това да бъде скромна. Ако Европа се занимава с дребните неща ще се натъкне на сериозни проблеми".

"Живеем в една Европа, в която данъкоплатците плащат сметките на спекулантите. Те не плащат данъци, а данъкоплатецът трябва да покрива сметката. Живеем в ЕС, в който 6 милиона младежи са безработни. Милионите безработни младежи заплащат с бъдещето си за криза, която се предизвика от други. Затова искам ЕС, който е справедлив, който слага интереса на европейския гражданин на първо място. Искам ЕК, в която има равенство на половете. Трябва да не се допуска да не се плащат данъци, младите хора трябва да получат нашата подкрепа", каза от своя страна кандидатът на социалистите Мартин Шулц.

Кандидатът на Зелена партия Ска Келер каза следното: "Вие ще решите накъде ще поеме Европа. Зелените предлагат алтернативна Европа, която се грижи за гражданите, а не толкова за банките. Нека реализираме европейската мечта, нека не поставяме никого в изолация, нека работим активно за справяне с измененията в климата. Предлагам ви една Европа на солидарността, демокрацията, на гражданите".

Икономика

Ска Келер: Не можем да си позволим да имаме ЕС със загубени поколения. Трябв да се справим с младежката безработица, това може да стане ако икономиката е "по-зелена". Младите хора не причиниха тази криза, трябва да им дадем по-голям шанс".

Алексис Ципрас: "Ако продължим да реализираме икономии, няма да разрешим проблема с безработицата. Бяха заложени милиарди за справяне с младежката безработица. За да се справим с този проблем трябва да вземем смели решения. Трябва да работим за справяне със социалната изолация".

Ги Верхофстад: "ЕС се на кръстопът - избор да се върнем назад, или да тръгнем напред, да направим една по-интегрирана Европа. Имаме нужда от силен ЕС."

Алексис Ципрас: "Гърция беше опитна мишка, никой в ЕС не желае към него да бъде прилагана такава политика. Партия на европейската левица ви призовава да бъдете активни, да погледнем назад, когато беше поставено началото на ЕС.

Жан-Клод Юнкер: "Да сложим край на разделението на Север и Юг. Не бива да харчим повече, отколкото изкарваме. Имаме нужда от свободен пазар, но и да спазваме нормите."

Мартин Шулц: "Живеем в Европа, където данъкоплатците плащат сметката на спекулаторите. Искам справедлив ЕС. Искам европейска комисия с равенство между половете. Младите хора също трябва да получат нашата подкрепа.

Ска Келер: "Вие решавате на къде ще поеме Европа и аз. Зелените и аз ви предлагаме една алтернативна Европа. Да заложим на солидарността. Да работим за решаване на проблемите в климата. Надявам се да ни подкрепите и заедно да се борим за по-добра Европа."

Мартин Шулц: "Малките и средни предприятия нямат достъп до кредити. Една програма за микрокредитиране ще бъде една добра стъпка. Онези, които назначават млади хора, ще имат гаранции за своите лихви."

Жан Клод Юнкер: "Заетостта предполага растеж. Трябва да продължим процеса на оздравяване с отговорна дисциплина. Искаме да предложим на младите сигурно работни места. Европа има нужда от мобилност на младите, хората трябва да пътуват свободно."

Ги Верхофстад: "Нужен ни е нов подход. Да погледнем към идеята за възраждането на вътрешния пазар. Европа трябва да направи скок напред към интеграцията."

Банките и кризата

Ска Келер: Трябва по-ясна регулация за банките. 1 трилион евро се губи от укриване на данъци. Трябва да намалим бонусите на банкерите.

Ал. Ципрас: Сега търсим решения върху онези които имат влогове в банките. Ние смятаме, че трябва да има цялостен подход към дълговия проблем и банките да бъдат поставени на здрава основа.

Мартин Шулц: Трябва да излезем от спиралат на задлъжнялостта на държавите. Трябва да има контрол върху банките, те трябва да бъдатпринудени да поемат отговорноста за бедствието което създадоха в Европа.

Жан Клод Юнкер: Да не губим време в дискусии за промени. Ние спасихме банките, но не заради черните очи на банкерите а з ада защитим вложетелите, и малките и средни предприятия. Ако се беше сринал банковия сектор щеше да се срине и икономиката. Инвестирахме над 300 милиарда з ада защитим икономиката.

Ги Верховстад: Това е добър пример за повече Европа. Проблемът беше не в банките , а в неефективната политика на двете партии - Пасок и Нова демокрация. Банките в Гърция са държавни и държавните банки финансираха и продължаваха да финансират партиите в Гърция. Вашата партия - също.

Ал. Ципрас: Говорим за обществените и за частните банки. Имаше и шуробаджанащина и какво ли не. Трябва да погледнем целия период на кризата. Лекарството разболя още повече пациента. Въпросът е дали диагнозата беше поставена правилно.

Жан Клод Юнкер: Работихме денонощно една година Гърция да остане в Еврозоната. Но нека няма спекулация за Гърция. Направихме всичко възможно Гърция да остане в еврото.

Гражданите и разочарованието от институциите

Ска Келер: Нека се се вслушаме в това, което ни се казва. Хората имат високи очаквания. Недоверието към европейските институции показва, че те не са постигнали добри резултати. Необходими са ни правилните политики за да изградим по-добра Европа.

Ал. Ципрас: Трябва да има отговорни за евроскептицизма. Големите три партии са виновните за това. Алтернативата не е да разпуснем Европа, а да я запазим, но да я променим.

Мартин Шулц: Хората чакат различна Европа, която поставя техния интерес на първо място. 96% живеят с около 1000 евро на месец. Ние ще се борим срещу бедността.

Жан Клод Юнкер: Искам да има достойни доходи за всички. Европейският проект ще спечели ако спечелим доверието на гражданите.

Ги Верховстад: Ако се върнете към националните валути, това ще е бедствие. Кой ще плати сметката, ако се върнете към националните валути? Обикновеният гражданин и пенсионерите защото ще загубят покупателна способност и част от своите спестявания.

Ска Келер: ЕК договаря при закрити врата търговски споразумения (вкл. това с САЩ) - хората не искат това.

Ситуацията в Украйна

Ги Верховстад: Меки сме към Русия. Трябва да наложим лични санкции на хората около Путин.

Ал. Ципрас: Отново се прилагат инструменти от Студената война. Необходими са не санкции, а диалог. Трябва да дадем на Украйна възможноста сама да вземе решение за своето бъдеще. Не бива да има военна намеса и от двете страни - и от НАТО, и от Русия.

Ска Келер: Има нужда от засилен диалог. но няма да приемем някои отстъпките на Путин. не приемаме анекцият на Крим. Санкциите са правилни, но трябва да говорим и за износа на оръжия. Трябва ви и енергийна независимост и това може да стане като инвестираме във ВЕИ.

Жан Клод Юнкер: Трябва да засилим санкциите за да промени Русия своето поведение. Те трябва да бъдат насочени срещу финансовия сектор. Трябва да водим диалог. Поведението на Путин е неприемливо.

Мартин Шулц: Трябва да сме честни. Има огромен риск ат гражданско война. Трябва да направим всичко възможно да се избегне военна конфронтация. Трябва ни обща стратегия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай