Реформаторите търсят помирение на тайна среща

Реформаторите търсят помирение на тайна среща | StandartNews.com

Хората на Лукарски и Кунева навиват ДСБ да приемат Борисов за премиер

Съставянето на коалиционен кабинет взриви с нова сила страстите сред реформаторите. Два лагера се оформиха в блока по въпроса дали ще подкрепят правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

Срещу встъпването в подобна коалиция категорично се обявиха от ДСБ. "Ние ще застанем зад мнозинство в парламента и разписано ясно коалиционно споразумение, но със стабилна консенсусна политическа фигура за министър-председател", заяви зам.-председателят на партията Петър Москов пред БНТ. Макар не толкова категорично на това мнение са и партньорите им от БЗНС. "Важно е да имаме правителство, но е важно и да изпълняваме договорките, които веднъж сме поели", каза за "Стандарт" лидерът на земеделците Николай Ненчев. Той визира декларацията, която реформаторите приеха в края на август. С нея те обясниха защо се явяват на предсрочните парламентарни избори. Една от точките им беше желанието в следващото правителство за премиер, финансов и вътрешен министри да се сложат хора, които досега не са били на тези постове. Категоричност в това условие обаче нямаше. "За постигане на политическите си цели ние ще се стремим при съставянето на правителство позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър да се заемат от политици с безупречна репутация, които не са били на тези позиции в миналото", пишеше в декларацията. На практика тя не противоречи и на другата позиция в блока - на СДС и хората на Меглена Кунева.

"Не мисля, че това кой да бъде премиер и кой не, е нещо, около което трябва да се върти бъдещето на България, както и да се поставят подобни условия. За мен като национално отговорен политик са важни програмите и политиките, които се провеждат", заяви в интервю за "Стандарт" председателят на СДС Божидар Лукарски. На подобно мнение са и колегите му от ДБГ. "За нас е важно какви политики се предлагат, дали ще се правят реформи, каквито сме заложили, важни са тези цели, а не една партия или една личност", каза Найден Зеленогорски. От НП "Свобода и достойнство" (НПСД) засега мълчат.
Въпреки различните мнения обаче всички партии в блока искат да постигнат обща позиция, а не да се разцепят. Търсенето на консенсус ще започне днес на общо заседание на председателите на партиите. Голяма тежест за крайното мнение обаче ще има и гражданската квота, тъй като е със сериозно представяне в парламентарната група. От 23-те места на блока 10 взема лагерът на ДБГ и СДС, а 6 - ДСБ и БЗНС. От останалите седем обаче пет са на гражданската квота, където поне два гласа ще са за позицията на ДСБ в лицето на Гроздан Караджов и най-вероятно на Станислав Иванов. Другите двама членове на ПГ на реформаторите са Корман Исмаилов от НПСД и Борислав Великов от БНД, чиито позиции засега са на кантар.

Търсим бърза обща позиция

Радан Кънев, председател на ДСБ

Очевидно е, че имаме разминавания по темата "Борисов - премиер", предстои ни да уточним и да приемем една обща позиция. Ще направя всичко възможно това да стане възможно и да не се стигне до разединение на блока.

Да изпълняваме договорките

Николай Ненчев, председател на БЗНС

Не се отказваме от позицията, която вече сме приели в общата ни предизборна декларация. Все пак в събота БЗНС ще има заседание на Управителния съвет, искам да чуя и мнението на колегите. Важно е да имаме правителство, но е важно и да изпълняваме договорките, които веднъж сме поели.

Важни са политиките

Найден Зеленогорски, зам.-председател на ДБГ

За нас е важно какви политики се предлагат, дали ще се правят реформи, каквито сме заложили, важни са тези цели, а не една партия или една личност. Но бих искал да знам кой би поел пътя за реализирането на такива тежки реформи.

Бюджетът е на първо място

Мартин Димитров, член на ГС на РБ

За мен са по-важни конкретните политики като бъдещето на "Южен поток", на КТБ, прекратяването на олигархичните зависимости в политиката и актуализация на бюджета, която да запазва финансовата стабилност и да дава възможност за развитие.

Програма месец по месец

Корман Исмаилов, председател на НПСД

Най-важното са програмата и реформите, с които ще се ангажира правителството. Трябва ясно да се знае месец по месец и седмица по седмица какво ще се реализира. След това вече идва въпросът кой ще реализира тези реформи, тогава ще гледаме и лицата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай