Пак купуваме сирене от палми

Евтини вносни стоки изяждат пазара на родните

Пак купуваме сирене от палми | StandartNews.com

София. Българите отново се върнаха на сиренето с палмови масла. Заради високите цени на качествения млечен продукт, хората започнаха да купуват този с растителни мазнини, твърдят търговци. Истинското сирене струва поне 6 лв., докато имитацията може да се вземе за 3-4 лв.

В началото на кризата хората започнаха да пестят, като купуват по-малко, но качествена храна, обясняват търговците. В последните месеци обаче количествата купени продукти се запазват, но предпочитани стават стоките от по-нисък ценови клас, казват от големите търговски вериги. В малките магазинчета също отбелязват подобна тенденция. Повечето от клиентите са започнали да пазаруват по-рядко и за по-малко пари, като количеството закупена храна е приблизително същото като през 2011 г., но по-малко от 2009 г.

Средно с 30% по-ниски са сметките, които плащат клиентите на големите вериги, казват касиерите. Според тях хората все по-често пазаруват с брошурите за промоции в ръка. Производителите пък се опитват да намерят оптималната цена за продуктите си, която да им позволи да реализират печалба. Затова вдигат цените на качествените продукти в търсене на по-висока печалба от по-малкото на брой заможни клиенти.

В тази ситуация много вносни стоки се продават все по-успешно. Българите например наблягат на маслото чуждо производство. Цената му често е по-ниска от тази на родното, а качеството обикновено е по-добро, казват клиенти. Родните плодове също удрят в земята вносните по цени. Те са средно с около 30% по-скъпи. Само един от 11 килограма плодове, изядени у нас, е израснал в родните овощни градини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай