Удължават срока за излъчване на аналогова телевизия

До първата седмица на септември всички ще получат декодерите си

Удължават срока за излъчване на аналогова телевизия | StandartNews.com

София. Удължават срока за излъчване на аналогова телевизия в България. „Очакваната крайна дата за спиране на аналоговия телевизионен сигнал у нас е 10-ти септември". Това съобщи ресорният министър Данаил Папазов. Днес кабинетът одобри решение, с което даде право на Комисията за регулиране на съобщенията да удължи срока за разпространение на аналоговия сигнал.

„Не отлагаме цифровизацията, тя върви", увери министър Папазов. Той обясни, че има редица сигнали от страната за лош сигнал, което има връзка със устройствата, които се слагат по ретранслаторите.

„С решението днес дадохме възможност на КРС да удължи възможността за излъчване на аналогов сигнал, защото искаме той да се излъчва до получаване и на последния нуждаещ се от декодер. От понеделник започва раздаването на ваучери и декодери по втория лот", каза още министърът.

Най-вероятно до първата седмица на септември всички ще са получили декодерите си. До 10 септември процедурата ще завърши. Министърът обаче напомни, че в България всички чакат последният момент, за да свършат важната си работа.

По-късно стана ясно, че Комисията за защита от дискриминация е образувала преписка по жалба за критериите, по които държавата купува декодери за цифрова телевизия на социално слаби. Жалбата е подадена от гражданин, който има над 90% загубена трудоспособност. Той не получава помощи за отполение, определени по реда на наредба от май 2008 г., която е за отпускане на целева помощ през отоплителния сезон 2012-2013 г. Човекът е категоричен, че има неравно третиране към всички хора с увреждания. Той напомня, че гледането на телевизия няма връзка с отоплението.

Няма да се вдигат таксите за транзитно преминаване през Турция на българските превозвачи, стана ясно още от Папазов. „Във връзка с комюнике 68 на турската страна, с което се въвеждат нови такси за транзитните превози, помолихме турската "Автомобилна администрация" да ни разясни новите правила. От отговора става ясно, че новите такси не важат за страни, които имат двустранни споразумения с Турция. България има такова споразумение с южната ни съседка от 1977 година", обясни по-породбно случая министърът. То обаче няма да промени стойността на транзитната такса за българските превозвачи, която е 43 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай