Кабинетът проверява мним инвеститор за БТК

Кабинетът проверява мним инвеститор за БТК | StandartNews.com

LIC 33 купила срещу 1 евро активи за милиард от Цветан Василев

Мним инвеститор се опитва да ни направи на будали. Пиер Луврие, директор на инвестиционната компания LIC 33, съобщи, че е купил бизнеса на Цветан Василев срещу едно евро. Става въпрос за дялове във фирми и цели компании, които се оценяват на над милиард евро и имат огромни задължения към затворената КТБ. В същото време държавата очаква с продажбата на тези активи Фондът за гарантиране на влоговете да се издължи към хазната за заема от 3,5 млрд., който получи за изплащане на гарантираните депозити в банката на Цветан Василев.

Ще позволи ли властта тази явна далавера да се случи, се питаха хората, след като от LIC 33 обявиха параметрите на сделката. Никому неизвестната компания, създадена специално за тази покупка, придобивала 43% от БТК, около 91% от военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", 100% от "НУРТС" (Национално Управление "Радио и телевизионни станции"). Както и 100% от пипълметричната агенция ГАРБ и мултиплекса "Фърст Диджитал", който разпространява сигнала единствено на БНТ.

Пиер Луврие заяви, че е купил дяловете от издирвания банкер Василев, а за сделката лично на него е платил 1 евро. За сметка на това щял да покрие задълженията на дружествата към КТБ, от които само борчовете на БТК се оценяват на 900 млн. евро. От думите на пишман инвеститорите обаче стана ясно, че те нямат пари. Нужната сума щяла да се търси от международни инвестиционни банки и фондове. И да бъде изплатена не сега, а до 2019 г., когато дълговете станат изискуеми.

И макар че не споменаваха името на Цветан Василев, а го наричаха "продавача", мнозина заподозряха, че създадената специално за тази сделка LIC 33 е ход на забегналия в Сърбия банкер да запази част от бизнеса си.

Малко по-късно от Министерски съвет излязоха с изявление, че българското правителство наблюдава с подчертано внимание всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с КТБ и обвиняемия Цветан Василев.

"Основната ни задача, преди да формираме отношението си към обявилите се за инвеститори, е да проучим произхода на средствата, с които са реализирани тези инвестиции. Държим на това, за да гарантираме, че инвестиции в страна членка от ЕС се реализират само със средства, придобити от законна стопанска дейност", гласи позицията на кабинета. Оттам призовават инвеститорите от групата "LIC33" да предоставят официална информация за произхода на средствата, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица, осъществяващи дейност на територията на Република България. Едва след това властта ще прецени дали да влезе в контакт с тях.

Луврие партньор на руски олигарх с черен печат от ЕС

Всъщност кои са инвеститорите от LIC 33? Те през цялото време изтъкваха, че са от ЕС, дори бе показан белгийският паспорт на Луврие, който обаче е издаден в Москва. Въпреки настойчивите въпроси на журналистите, руската му връзка не стана особено ясна. Луврие обясни, че рускини са съпругата и дъщеря му, затова е живял и работил там. Според публикации в руските медии Пиер Луврие е имал общ бизнес с олигарха Константин Малофеев, който е близък на Путин и е санкциониран от Европейския съюз и от САЩ заради подкрепата, която оказва на проруските сепаратисти в Украйна. Вчера Луврие на няколко пъти се опита да избегне въпроса за връзката си с Малофеев. Накрая обясни, че няма договор или партньорство с него. Според публикации обаче, на 13 ноември 2014 г. инвестиционната компания на Малофеев Marshall Capital обявява на сайта си, че е сключила партньорство с представяния като "европейски инвеститор" CFG Capital - общ фонд, планиращ инвестиции за над 2 млрд. евро. В прессъобщението са цитирани както Малофеев, така и Луврие като председател на CFG.

Любопитна подробност е и публикация на Луврие във Фейсбук, направена преди години: "Празнуваме връщането на Крим към Русия с Жерар Депардийо".

Също толкова любопитно звучи и версията за връзката на Луврие и Цветан Василев. Според "инвеститора" двамата се запознали в началото на 2015 г. Съпругата на Василев учила в университет в Барселона, откъдето тя и Луврие имали общи познати. "Не работя с него, само купих от него. Не мога да коментирам случилото се с него. Дано не звучи цинично, но това си е негов проблем, а не мой", каза директорът на LIC 33.

"Виваком": Не сме информирани за сделка

"Промяната на контрола над "Виваком" изисква одобрения както от страна на акционерите, така и от българските и европейските регулатори. На този етап ние не сме информирани за действия или сделки, които са довели или биха довели до промяна в собствеността на мажоритарния дял на компанията". Това се казва в официално изявление на "Виваком". В него се посочва, че промяна на собствеността би довела и до промяна в контрола над управлението й, но към момента това не е налице.

От компанията успокояват клиентите си, че и занапред ще посрещат нуждите им, като се съобразяват както с интересите и изискванията на притежателите на облигации, служителите и акционерите, така и на регулаторните органи.

"Компанията е в много добро финансово състояние и обслужва всичките си задължения навреме. Всичките ни дейности, включително инвестиционната програма, се осъществяват според плановете ни за 2015 година", пише в изявлението. В него се посочва, че финансовите резултати за 2014 г. ще бъдат публикувани на 30 март 2015-а.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай