Intel купува дялове в китайски компании за чипове

Intel купува дялове в китайски компании за чипове | StandartNews.com

Intel Corp обяви нови инвестиции във фирмите производители на чипове за мобилни телефони Spreadtrum Communications и RDA Microelectronics, които са близки до китайското правителство, предаде Ройтерс.

Intel Corp съобщи, че ще плати $1.5 млрд. за дял от 20 процента в двете компании, като компанията се надява да навакса изоставането в този сектор, доминиран от конкурента му Qualcomm.

Сделакта ще се извърши чрез Tsinghua Unigroup - частна инвестиционна фирма, свързана с правителството, която притежава двата производителя на чипове.

Американската компания за полупроводници, известна с чиповете си, използвани в персоналните компютри, се стреми да се развие повече на пазара на таблетите и смартфоните. Значимата сделка ще позволи на Интел да стъпи на китайския пазар за мобилни чипове.

Същевременно двама китайски производители на чипове ще получат подкрепа от американския гигант за дизайна и разработването чипове - област, която има изключително стратегическо значение според правителството в Пекин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай