Дебютът на ALIBABA счупи рекордите на Уолстрийт

Дебютът на ALIBABA счупи рекордите на Уолстрийт | StandartNews.com

Печалбата на компанията скочи със 182% до $2 млрд. за тримесечие
Китайският гигант за онлайн търговия би американските Amazon.com Inc и eBay Inc

Китайската компания ALIBABA пожъна небивал успех с излизането си на борсата в в Ню Йорк. На 20 септември, в началото на активния бизнес сезон след отпускарския период на инвеститорите, китайският гигант в онлайн търговията събра над 25 млрд. долара за един ден със зашеметяващото си излизане на Уолстрийт. Това стана исторически рекорд за борсата. Китайската верига за електронна търговия събра тези милиарди на първично публично предлагане на нейни акции на Нюйоркската борса. Цената за дял бе определена на 68 долара, но достигна 92,70 долара. Дебютът на китайската компания изпревари най-голямото досегашно листване на акции на борсата от Facebook през май 2012 г. Тогава компанията собственик на социалната мрежа получи доста по-малка сума - 16 млрд. долара. Така след главоломната продажба на акции пазарната оценка на ALIBABA стъпи на 231 млрд. долара.

Излизането на фондовата борса на ALIBABA с IРO (първично публично предлагане) бе обявено още през май. Интересът нарастваше с бързи темпове през последните месеци. С различните си дейности компанията е най-големият електронен търговец в света. Тя доминира на онлайн пазара в Китай, където по-голямата част от 302-та милиона население на страната пазарува онлайн. С излизането на борсата в Ню Йорк ALIBABA разшири глобалния си обхват. Освен продажба на стоки, компанията предлага услуги за електронно разплащане, логистика, дигитални медии и облачна компютърна технология. Тя има множество различни подразделения, взаимоотношения с инвеститори, сред които е и Yahoo. Нейните печалби са огромни. За последното тримесечие

приходите й скочиха с 46% на годишна база до 2,54 млрд. долара

а печалбата й се повиши със 182%, достигайки 2 млрд. долара. Тези факти издигат доскоро не особено популярната извън Китай фирма над компании с много по-богата история и традиции в интернет търговията. Това се потвърждава и от състоянието на пазарните капитализации през септември на Amazon.com Inc, която е 153,09 млрд. долара, и на eBay Inc с 63,43 млрд. долара.

Бизнес моделът на ALIBABA се свежда главно до поддържане на онлайн пазар за връзка на търговците с купувачите. Това става чрез управление на платформите Taobao Marketplace u Tmall, както и Alibaba Alipay, която е аналогична на Paypal - третата най-голяма компания за онлайн плащания в Китай.

Успехът на модела

се корени в процъфтяващата средна класа в Китай. Същевременно тя улеснява търговските взаимоотношения между Китай и развитите държави, където покупателните възможности на потребителите са големи. В момента ALIBABA обслужва 231 милиона активни потребители и работи с 8 милиона активни търговци. На нея се падат 80% от всички онлайн продажби на дребно в Kитай. Основните приходи на компанията идват от реклама, комисиони и абонаменти. За сегашната финансова година на компанията обемът от сделките й е надхвърлил 1 трилион юана, т.е. 163 млрд. долара, което е повече от общия обем на Amazon Inc u eBay Inc за същия период.

След листването на фондовата борса в Ню Йорк китайската компания обяви, че ще продължи да следва стратегията си за придобиване на обещаващи бизнеси. Тя ще прави това както в Китай, така и в САЩ, превръщайки се в основен световен фактор в сектора на онлайн бизнеса. Като се има предвид разрастването на нейните възможности, това не звучи като самохвалство.

Джак Ма е китайският Стив Джобс и Бил Гейтс

Съоснователят и председател на борда на АLIBABA Джак Юн Ма в миналото е бил учител по английски език от град Хангжу. Днес той е най-богатият китаец с капитал 25 млрд. долара. За човек, който не е живял в чужбина, Ма говори отличен английски език, дори с разговорни тънкости, казват британци, които са имали бизнес с него. Градът Хангжу е известен повече с красивата си екзотична природа, отколкото с постижения в електронните технологии и приложението им в бизнеса. Но сега жителите му се гордеят много с техния съгражданин Ма.

49-годишният бизнесмен, който управлява най-голямата в света компания за електронни продажби, притежава 9% от нейните акции. Ма става интернет предприемач, след като много по-рано от други бизнесмени предусеща мощта и възможностите на прохождащата глобална мрежа през 90-те години в САЩ.
АLIBABA се ражда през 1999 г. със 17 души персонал. Началният капитал на компанията е 60 000 долара, които Джак Ма събрал назаем от 80 роднини и приятели. Дребничкият на ръст, но със забележителни интелектуални способности и нюх в бизнеса Ма е не само бос на компанията, но и духовен лидер за повечето от служителите в нея. Самият той се смята за нещо като китайски Стив Джобс и Бил Гейтс. Никой не отрича, че има основание за това самочувствие. Защото подобно на основателите на Apple и на "Майкрософт" и той е изградил бизнес империя в областта на технологиите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай