Затягат правилата за ДДС за колите

Затягат правилата за ДДС за колите | StandartNews.com

Данъчните променят подхода, за да не падат актовете им в съда

Данъчните предприемат мерки, така че актовете им, с които отказват връщането на ДДС при покупка на леки коли от фирми, да не падат в съда. За целта вече има специално указание на изпълнителния директор на НАП за прилагане на Закона за ДДС.

Според закона фирмите нямат право да си връщат ДДС-то за покупка на леки коли, както и за разходите за експлоатацията им, за горива, ремонти и резервни части. Изключение се прави, ако колите се използват само за транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги или обучение на шофьори. Това изключение важи и ако някоя от тези дейности е основна за компанията, т.е. поне 50% от приходите й за последните 12 месеца са от тази дейност.

Ревизионните актове на НАП, с които се отказва връщането на ДДС за леки коли, обаче понякога падат в съда. Затова от НАП са направили анализ на съдебната практика на ВАС за 2013 г. и 2014 г. Анализът показва, че при определянето на един автомобил дали е лек или товарен, съдът не признава използването на утвърдените с Комбинираната номенклатура кодове за тарифно класиране на автомобилите.

Като доказателство, че един автомобил е лек, съдът иска свидетелство за регистрация в КАТ или сертификат от производителя за техническите му характеристики, или техническа експертиза, която обаче не може да се прави от самите данъчни. Според закона, леки коли са тези, в които броят на местата за сядане без това на водача не превишава 5, не са предназначени за превоз на товари и нямат трайно вградено допълнително техническо оборудване. С новото указание на НАП ще се уеднакви практиката на данъчните в ревизиите и представянето на доказателства при отказ за връщане на ДДС за леките коли. А целта е ревизионните актове на НАП да не падат в съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай