Депутати свалят банковите такси (ОБЗОР)

Депутати свалят банковите такси (ОБЗОР) | StandartNews.com

Работодателите искат да се премахне сливането на празници

Икономическата комисия вика БНБ на среща след писмо от бизнеса

15-та поред дискусия от кампанията "Да! На българските региони!", организирана от в."Стандарт" и КРИБ, се проведе в Троян. В нея участие взеха над 40 представители на местната власт и структуроопределящи предприятия

Парламентарната икономическа комисия е поканила на среща ръководството на БНБ, за да обсъдят проблема с многобройните такси, които събират търговските банки. Това съобщи председателят на икономическата комисия в народното събрание Петър Кънев пред бизнеса в Троян. Целта на форума "ДА! На българските региони - ТРОЯН", организиран от "Стандарт" и КРИБ бе да се състави план за икономически растеж, привличане на чужди инвестиции и решаване на проблема с младежката безработица. "Стандарт" събра на една маса изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов, зам.-директорката на Българска агенция за инвестиции Маджиде Ахмедова, главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, председателя на икономическата комисия в парламента Петър Кънев, зам.-председателя на комисията по култура Ирена Соколова, народните представители от ГЕРБ Георг Георгиев и Иван Миховски, за да обсъдят заедно с компании от региона възможностите за икономическото развитие на Троян. Дискусията е петнадесетата по ред от националната кампания на в. "Стандарт" и КРИБ "ДА! На българската икономика".

Всяка банка си е въвела различни такси и трябва да намерим начин как те да бъдат ограничени, заяви Петър Кънев. По думите му проблемът е голям за българския бизнес, за всяко нещо трябва да плащаме, дори и ако нямаме дълг към банката ни искат такса за изваждане на удостоверение за това, каза Кънев и цитира, че в същото време търговските банки се хвалят с печалба от над милиард лева за първото полугодие на годината.

Ще забраним арбитражните съдилища да отсъждат дела между физически лица и фирми, съобщи още Кънев и допълни, че се подготвя законодателна поправка за решаването на проблема. В момента масово дружества като топлофикациите съдят своите битови абонати без хората изобщо да знаят.

В помощ на бизнеса парламентарната икономическа комисия ще дискутира с КЕВР и намаляване на пречките за свързване с националната електрическа мрежа. Друга инициатива на икономическата комисия е да се намалят административните пречки за малките и средни предприятия и най-вече за микропредприятията. Над 70 % от фирмите в България са микропредприятия с персонал до 9 души. Това е гръбнакът на икономиката и трябва да се предприемат мерки за намаляване на административната тежест за тях, посочи Петър Кънев. Според него бизнесът е обрасъл с безумни изисквания като например само за охрана на труда фирмите трябва да поддържат 28 различни вида документи. Петър Кънев припомни, че вече са премахнати някои от бумагите, които трябва да поддържат малките фирми като например графици за планиране на отпуските, облекчения в счетоводството, както и забраната на работодатели да освобождават работници, изпълнили условията за пенсиониране. Една от следващите мерки, за която настоява бизнесът, е да се премахването на сливането на празничните дни с уикенда, при което се получават няколкодневни почивки. Това за туристическия бранш е добре, но туризмът е само 8 % от останалия бизнес, за който сливането на празниците е голям проблем, заяви Петър Кънев. Само преди няколко дни четирите работодателски организации - КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП - са изпратили протестно писмо до парламента с искане да се преустанови практиката Министерски съвет да обединява официални празници на държавата с почивните дни в събота и неделя и по този начин да се получават по няколко поредни почивни дни. Тази година през май например е имало 18 работни дни и 14 почивни, са посочили работодателските организации.

Законът за професионалното образование позволява разкриването на паралелки според желанията н аместния бизнес. Така депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев, член на образователната комисия в НС, отговори на предприеманите от Троян, които се оплакаха от недостиг на кадри. Компаниите пък могат да правят учебни кабинети и сами да подготвят кадрите си, допълни Ирена Соколова. Много от младите хора не са мотивирани за работят, трябва да ги стимулираме да бъдат предприемачи и да инвестират в себе си, заключи Георгиев.

Ремонтират пътя Лесидрен-Голяма Железна

Третокласният път 402 Лесидрен-Голяма Железна е сред приоритетните за ремонт през следващата година. С тази новина инж. Георги Златев, шеф на дирекция "Поддръжка на пътната инфраструктура" в АПИ зарадва бизнеса в Троян. За догодина е заложено и изготвянето на технически проект за ремонт на пътя при изхода от Троян, но финансиране за него ще бъде предвидено в следващи години. Възможно е да се актуализира и проектът за изграждане на пътя при входа на Троян, който отлежава от 2006 г. Проблем с отчуждителните процедури до момента е причината околовръстният път да не бъде реализиран.

По инициатива на в. "Стандарт" в най-скоро време ще има втора работнасрещу между АПИ, община Троян и областната управа в Ловеч, за да се намерят решения за най-наболелите пътни проблеми на града и областта.

Предстои и среща с експерти на Българската агенция за инвестициите и община Троян, на която да се очертаят свободни терени за развитие на индустриални зони и привличане на инвеститори в тях. Това заяви Меджиде Ахмедова, зам.-председател на Българската агенция за инвестиции. Троян вече има два проекта за развитие на две бизнес зони в града - Северна и Южна.

12 месеца трасе през Беклемето иска бизнесът

Проходът Троян-Кърнаре, известен още като Беклемето, да бъде поддържан проходим през цялата година настояха фирмите от Троян. В момента заради затварянето на прохода през зимата бизнесът е принуден да използва алтернативни маршрути, които оскъпяват транспорта.

Алтернативният маршрут, който използваме, когато проходът е затворен, минава през София. Това струва по 500 лв. на курс и повишава себестойността на продукцията с повече от 10 %, каза Николай Малчев, мебелна фирма КООП "Обнова".

Поддържането на прохода през зимата не е икономически изгодно, отговори обаче инж. Георги Златев, шеф на дирекция "Поддръжка на пътната инфраструктура" в АПИ. От техническа гледна точка не е целесъобразен този разход. Метеорологичната обстановка в района се променя за минути, видимостта става толкова ниска, че се застрашава както движението на шофьорите, така и подръжката с техника от наша страна, посочи инж. Златев. Според него няма друг вариант, освен от средата на ноември до пролетта движението през прохода на бъде ограничено.
Мила Кисьова

Ирена Соколова: Направете общ маршрут с Ловеч, Тетевен, Априлци

Прочутата Дикова къща става център на занаятите

Община Троян да обвърже възможностите за туризъм със съседни общини като Априлци, Тетевен и Ловеч предложи по време на дискусията "Да! на българските региони" Ирена Соколова, зам.-председател на комисията по култура и медии. По този начин според нея регионът ще стане по-атрактивен и ще съживи "остарялата слава на Троян". Възможностите за туризъм на територията на общината не са остойностени подобаващо. Самият град като туристически продукт е неразработен, смята Соколова. Троян може да привлича туристи като град на старите майстори, екологичната храна и интимната атмосфера, което в момента не може да бъде усетено от посетителите на града, посочи депутатката от ГЕРБ. Тя призова местната власт и бизнеса да покажат по-явно гордостите на Троян. Големи възможности има за популяризиране на троянската керамика. Трябва да се брандират и туристическите маршрути, защото в областта не е само Троянският манастир, а туристите трябва да знаят и кои са другите манастири, които могат да посетят. Ако се чувствате като забравен регион, това е защото и вие сами сте го забравили, обърна се към участниците в дискусията Ирена Соколова.

Прочутата Дикова къща да бъде превърната в Център на занаятите предвижда проект на местната задруга на майсторите на художествени занаяти, стана ясно по време на дискусията. Идеята е в Диковата къща посетителите да бъдат обучавани и на различни занаяти. А също така занаятите да се превърнат в професия за различни хора в неравностойно положение от общината, заяви Надежда Христова, председател на задругата на майсторите. Местният музей на занаятите, който е единствен в страната, пък е кандидатствал с проект за реконструкция и обновление по програмата за селските райони и вече е получил и одобрението на Националния институт по културно наследство.

Връщат блясъка на
скита "Св. Никола"

Скитът "Св. Никола" над Троянския манастир скоро ще бъде ремонтиран. Това съобщи са дискусията игуменът на светата обител Велички епископ Сионий.
Вече е получено одобрение за финансиране от фонд "Земеделие" на възстановяването на скита (малък манастир), който е част от Троянския манастир. Финансиране по програмата за развитие на селските райони предстои да получи и самият ставропигиален манастир за ремонтиране на западното крило. В момента дядо Сионий е предприел мащабна ремонтна дейност. Реконструират се западното крило на светата обител, където се намират скривалището на Васил Левски и музеят на Апостола. Вече е приключил ремонтът на покрива на църквата,в момента се реставрират уникалните стенописи в храма.

"Калинел": Премахнете пазара на болнични

Кодексът на труда не позволява да се учолнява за некадърност, заяви Марин Радевски

Проблемът с фалшивите болнични листове, които също пречат на нормалната работа на предприятията у нас, поставиха голените компании по време на дискусията на "Стандарт". "Негласна тайна е, че има пазар на болнични", посочи Марин Радевски, собствник на най-големия инвеститор в Троян - текстилната компания "Калинел". В нея работят над 1500 души. Той посочи пример за свои служители, които били уволнени след като всеки месец си взимали по 5 дни болнични, а във Фейсбук пускали снимки, с които се хвалят за поредната си почивка. Уволних и техния ръководител, допуснал 14 месеца по ред тези хора да излизат в болнични, заяви Радевски. Той апелира властите да вземат мерки за прекратяване на фалшивите болнични и за премахването на задължението работодателят да плаща първите 3 дни от отпуска по болест на работниците си. Защо трябва да се плащат първите 3 дни болнични от работодателя, след като той плаща осигуровките на своите работници, попита Радевски участващите във форума народни представители. И призова за поправка в трудовия кодекс. Бизнесменът настоя още да се премахне и невъзможността по сегашния Кодекс на труда да бъдат уволнявани работници по некадърност. Всички уволнения до момента се атакуват в съда, където по презумпция решенията винаги са в полза на работника, посочи Радевски.

Имаме проблем с достъпа до дървесина

Николай Малчев, мебелна фирма КООП "Обнова"

Като мебелна компания имаме голям проблем с достъпа до дървесина. Държавният контрол в тази сфера не е достатъчен и фирми, които са се доказали в годините като голям и надежден потребител на дървесина, нямат никаква гаранция, че ще успеят да се снабдят на търговете с необходимата суровина. При достъпа на дървесина в момента властва див пазарен принцип. Дърводобивът у нас е оставен на фирми, които нямат нищо общо с този бизнес. Аз съм партньор на ИКЕА, но не зная всяка следваща година с колко кубика дървесина ще разполагам. Защото всяка година трябва да се явявам на търг сякаш започвам от нулата.

Помагаме на малките градове с голям потенциал

Славка Бозукова, главен редактор на в. "Стандарт"

Градове като Троян - малки, но с голям икономически потенциал, се нуждат от помещта и на държавата, и на обществото, и на медиите. Троян има уникален икономически и социален профил. Безработицата тук е 5,4% - на практика я няма. Защото в града работят над 1600 фирми. Това е 30,5% от предприятията в цялата област Ловеч. Но въпреки това проблем има и той е с младежката безработица. 12-те училища не подготвят кадрите, от които има нужад бизнесът. А младите квалифицирани хора бягат към големите градове заради по-високи заплати и перспективи за развитие.

Това е първата дискусия, която правим в областта. Ще търсим решение на проблемите на още един форум, който ще направим до края на годината в областния град Ловеч.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай