Бизнесът посрещна 2016 г. с надежда

Бизнесът посрещна 2016 г. с надежда | StandartNews.com

Мениджърите показват плах оптимизъм, че новата година ще бъде по-добра

Плах оптимизъм, че 2016 г. ще бъде по-добра за икономиката ни, показват бизнес анкети на работодателските организации. Половината от анкетираните от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) близо 500 фирми, очакват да увеличат приходите си от износ, макар и да са притеснени от нестабилността в глобалната среда. От БТПП припомнят, че при миналогодишното проучване всяка втора компания също е прогнозирала ръст на износа си за 2015 г., но реално само 37% са го постигнали. По-песимистично са настроени фирмите, които оперират само на местния пазар, тъй като те не очакват раздвижване на ниското вътрешно потребление. Все пак 52% от запитаните са отговорили, че очакват да запазят приходите си от продажби на нивата от 2015 г.

Неяснотата по отношение на цените на енергията и суровините и очакванията за повишаване на регулаторната и данъчната тежест са сред основните причини за скептичните очаквания на бизнеса в анкетата на Българската стопанска камара (БСК). Допитването е направено сред 734 фирми. 40% от тях са на мнение, че през 2016 г. ще сме свидетели на свиване на икономиката ни, докато 27% очакват да бъде отчетен растеж. Тези резултати са по-песимистични в сравнение с допитването преди година, когато делът на оптимистите беше по-голям. Като цяло фирмите са притеснени от идеите за въвеждане на данъците "уикенд" и "вредни храни", от поскъпването на винетките, както и от повишените разходи за персонал след административното увеличение на осигурителните прагове и на минималната заплата от 1 януари.

Само 23% посочват, че планират през 2016 г. инвестиции в нови мощности, а 27% - в нови продукти и иновации. Акцентът в инвестициите на болшинството от фирмите през новата година е поставен върху развитието на човешкия капитал, показва анкетата на БСК. Според допитването на БТПП, 25% от фирмите планират през 2016 г. да наемат допълнително персонал, докато за 2015 г. делът им е бил над 30%. В същото време липсата на квалифицирана работна ръка остава една от големите пречки за растеж на компаниите, заявяват една трета от фирмите. Най-сериозен е дефицитът на тесни специалисти и изпълнителски състав, както и на управленски кадри. Над половината от участниците в анкетата на БСК не предвиждат да взимат нови кредити през 2016 г. Интересът към ползване на средства от фондовете на ЕС е непроменен от анкетата преди година. Една от причините фирмите да се въздържат от изпълнение на европроекти е липсата на ресурс за авансово финансиране, съмнения в обективността на оценяването на проектите и тежките процедури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай