Владислав Горанов: Парите за наука за 2018-а са със 120 милиона повече

Владислав Горанов: Парите за наука за 2018-а са със 120 милиона повече | StandartNews.com

Разходите за наука през 2018 година са със 120 млн. лева повече, но няма да бъдат разпределени поравно сред институциите, а според постигнати резултати в програми и проекти, каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Протестът на колегите от научната общност намират аргументи в това, че подходът за наука не следва институционалната структура, каза Горанов. Не е предрешено при кого ще попаднат тези 120 млн. лева. Около 5 млн. лева са предварително разпределени за БАН, което дава възможност за пет процента увеличение средно на заплатите. Научните звена в България не са малко по европейските стандарти и парите за наука трябва да бъдат разпределени чрез конкурси според потребностите за държавата, посочи министърът на финансите. Научните звена и висшите училища могат да кандидатстват за този ресурс. Ако той бъде разпределен предварително, ще се наруши конкуренцията и ефективността при решаване на задачите, добави той.

По-добрите институти могат да постигнат по-високи резултати и да имат добър финансов ресурс, каза Горанов. Бюджетът на БАН може да бъде удвоен и ако постигнат добри резултати, той може да бъде увеличен с десетки милиони лева, посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай