Рублата живна след продажба на $2 млрд. (ОБЗОР)

Рублата живна след продажба на $2 млрд. (ОБЗОР) | StandartNews.com

Русия има парични ресурси, за да овладее кризата, обяви Медведев

Рублата започна да възстановява позиции, след като Руската централна банка продаде 1,961 млрд. долара. Така доларът в сряда сутринта се разменяше за 66,5 рубли, което е поевтиняване с 1 рубла спрямо равнището на закриване във вторник, съобщи ТАСС. Курсът на еврото спрямо рублата спадна с 1,65 до 83,5 рубли.

При откриването на търговията в Москва доларът достигна равнище от 72,7 рубли, еврото - 92,19 рубли, а двувалутната кошница - 81,36 рубли. След това рублата възстанови позиции, а доларът и еврото отстъпиха от максимумите.

Рублата изгуби над 15% от стойността си тази седмица, въпреки че централната банка вдигна рязко основната си лихва. През последните седмици курсът на руската валута спада значително, като рублата поевтиня над 50% от януари заради понижаващите се цени на петрола и ефекта от западните санкции, наложени на Москва за ролята й в украинската криза.

"Русия има необходимите парични ресурси, за да овладее кризата, причинена от историческия срив на рублата, без да засегне принципите на пазарната икономика", заяви руският премиер Дмитрий Медведев. Според него страната разполага се необходимите парични ресурси, за да постигне икономическите си цели. "Има и нужните пазарни инструменти, за да гарантира съответното търсене", добави премиерът на извънредна среща на правителството, предавана по телевизията. Toй предупреди руските компании за рисковете от купуването на валута при неизгоден курс.

Руската централна банка обяви, че ако е необходимо ще осигури допълнителен капитал на руските банки и на финансовите компании. Дори са възможни нови продажби на чужди валути.

Селскостопанските производители в Русия пък повишават цените на зърното, ориентирайки се по цените в международния пазар. При сегашното падане на курса на рублата цените на зърното и брашното може да се вдигнат с 50%. След това неизбежно ще се повишат цените на хляба и другите хранителни продукти, а броят на бедните ще се увеличи значително, пише "Независимая Газета".

"Търговските вериги прогнозират повишаване на цените на продуктите в първата половина на 2015 година с 15%", заяви директорът на Асоциацията на компаниите за продажби на стоки на дребно (АКОРТ) Андрей Карпов. "Догодина ситуацията ще зависи от това каква ще е стойността на новите покупки. Цените ще се увеличават във всички сегменти, защото търговските вериги ежедневно получават уведомления от доставчиците за повишение на цените. Повечето компании вече заявиха, че техните запаси са пред свършване и започват нови покупки", добави Карпов.

Междувременно Блумбърг съобщи, че за два дни 20-те най-богати хора в Русия са загубили 10 милиарда долара.

Руснаците щурмуват магазините за техника

За да спасят спестяванията си в рубли, много руснаци в последните дни започнаха да щурмуват магазините, като купуват най-вече техника, мебели и бижута, съобщи държавната телевизия. Това съвпадна също така с коледните намаления.
Особено много се търси голямата и скъпа битова техника. Например, за последните две седмици продажбата на телевизори се е увеличила двойно в сравнение със същия период на миналата година. Търсят се също така хладилници и перални, като руснаците купуват повече в ценовия сегмент над средния, посочиха от местна търговска верига.

"Вие спите, а утре сутринта в много магазини щандовете ще са празни", написа в блога си прочутият руски блогер Илья Варламов. Той подкрепи думите си със снимки на дълги опашки в магазините за техники, големите хипермаркети и супермаркетите.

"Епъл" спря онлайн продажбите

Американският технологичен гигант "Епъл" спира онлайн продажбите на устройствата си в Русия на фона на финансовите сътресения, предизвикани от рязкото обезценяване на рублата.

Във вторник рублата се срина с 20 процента, дори след като Руската централна банка (РЦБ) повиши водещата си лихва в опит да укрепи националната валута. От януари рублата е поевтиняла с над 60 процента.

Нестабилността на рублата затруднява твърде много определянето на цените за Русия, посочи "Епъл", обяснявайки по този начин затварянето на руския си онлайн магазин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай